Belegt in circa 30 duurzame kleine en middelgrote Europese bedrijven
Het ASN Duurzaam Small & Midcapfonds belegt in kleine tot middelgrote Europese ondernemingen die voldoen aan onze strikte duurzaamheidscriteria. Het beleggingsuniversum bestaat uit circa 120 Europese small- en midcapondernemingen, waaruit we er ongeveer dertig selecteren voor de fondsportefeuille.
Duurzame beleggingsdoelstelling – Artikel 9
Dit beleggingsfonds richt zich specifiek op het behalen van duurzame beleggingsdoelstellingen, daarom rapporteert het fonds onder artikel 9 van de SFDR. Duurzaamheid is dan ook een verbindend en verplicht onderdeel van het beleggingsproces. Lees meer
Het fonds belegt voor de langere termijn: we streven ernaar de ondernemingen minstens drie jaar in portefeuille te houden. Het fonds biedt kans op een redelijk hoog rendement, maar daar staat een hoog risico tegenover.
De twee duurzame doelstellingen
Klimaat
Het verminderen van de uitstoot van CO2 per jaar in lijn met de overeenkomst van Parijs
Biodiversiteit
Het verminderen van de negatieve impact op biodiversiteit per geïnvesteerde euro.
Voor het fonds selecteren we kleine tot middelgrote, Europese beursgenoteerde ondernemingen. Kleinere ondernemingen hebben vaak onvoldoende beleid op het gebied van mensenrechten en/of klimaat. Dat wil niet zeggen dat ze minder duurzaam zijn. Vaak ontbreekt het aan middelen om uitgebreid beleid in te voeren. In gesprekken met het management stimuleren we verbeteringen. Hoe groter de onderneming, hoe strenger onze eisen aan het beleid.
Duurzame impact
Klimaat
Voor het bepalen van de impact op het klimaat in de afgelopen periode kijken we naar de uitstoot van CO2 en de vermeden CO2-uitstoot van de bedrijven waarin het fonds belegt.
Sinds 2022 sturen we ook op de vorderingen die bedrijven maken om de klimaatdoelen van ‘Parijs’ te halen. Met de MSCI Implied Temperature Rise (ITR)-methodologie kunnen we daarbij vooruitkijken. De MSCI ITR-methode is een toekomstgerichte metriek, uitgedrukt in graden Celsius, die is ontworpen om de temperatuurafstemming van beleggingen, portefeuilles en fondsen weer te geven op de mondiale temperatuur doelstellingen.
MSCI ITR per jaar
Waarde periode 2022
Waarde periode 2023
Verschil
MSCI ITR (in graden Celcius)
2,35
2,23
-5,1%
MSCI ITR per kwartaal
Kwartaal 2 2023
Kwartaal 3 2023
Kwartaal 4 2023
Kwartaal 1 2024
MSCI ITR (in graden Celcius)
2,25
2,25
2,23
2,67
Biodiversiteit
De BFFI-methode meet de biodiversiteitsvoetafdruk in ha per geïnvesteerde euro, gebaseerd op de levenscyclusbeoordelingen (LCA). Een LCA berekent het milieueffect van producten en diensten over hun gehele levenscyclus. Dit resulteert in een verwacht negatief of positief effect op de biodiversiteit (in ha) per geïnvesteerde euro per jaar ((ha/€)/jr).
Biodiversiteit footprint in ha verlies per miljoen euro geïnvesteerd per kwartaal
Kwartaal 1 2023
Kwartaal 2 2023
Kwartaal 3 2023
Kwartaal 4 2023
31,03
34,04
35,76
28,93
Impact op biodiversiteit in m2 verlies per euro belegd per kwartaal
Nettorendement na aftrek van de kosten van het fonds t/m 31 december 2024*
Dit jaar
12 maanden
3 jaar**
5 jaar**
10 jaar**
Vanaf de start*
Fonds
--11,06%
-11,06%
-8,32%
0,74%
4,94%
4,45%
*Op basis van de Netto Intrinsieke waarde (NAV).
** De gemiddelde nettorendementen per jaar (berekend per 31 december 2024) zijn na aftrek van de kosten van het fonds.
Rendementsontwikkeling (groei per €100)
Maandbericht ASN Small & Midcapfonds
Toelichting resultaat
Het fonds behaalde in december een rendement van -1,51%.
Kenmerkend voor het fonds is dat de selectie van bedrijven voor de portefeuille de grootste bijdrage aan het rendement levert. Het negatieve rendement werd in december vooral veroorzaakt door de verdeling van de portefeuille over de verschillende sectoren en minder door de selectie van bedrijven. Aanpassingen in de winstverwachtingen van bedrijven voor 2025 pakten negatief uit in december, maar veranderingen in de koers-winstverhoudingen waren positief voor beleggers. De sector industrie presteerde het beste en de vastgoedsector het slechtst. De beleggingen in Duitsland, Nederland en Zwitserland droegen het meest bij aan het fondsrendement, terwijl de beleggingen in het Verenigd Koninkrijk, België en Zweden de negatiefste bijdrage leverden. De koesen van JOST Werke (+10%), Basic-Fit (+6%) en WashTec (+6%) stegen het meest, die van SThree (-17%), Safestore (-13%) en Fagron (-10%) daalden het hardst.
Invloed selectie op het rendement
SThree, een gespecialiseerd recruteringsbureau, gaf vlak voor kerst een winstwaarschuwing af voor 2025. Het bedrijf verwacht dat het niveau van nieuwe contracten in 2025 hetzelfde zal zijn als dat van eind 2024. Dit heeft ertoe geleid dat analisten hun verwachtingen over SThree flink naar beneden hebben bijgesteld. Eerder verwachtten zij juist winstgroei, deels als gevolg van het verbeteringsprogramma op het gebied van technologie dat het bedrijf meer dan een jaar geleden startte. Positief is dat SThree heeft besloten om zijn vrije kasstroom te gebruiken om in het komende halfjaar 5% van de uitstaande aandelen terug te kopen.
Wijzigingen in de portefeuille
We verkochten in december het volledige fondsbelang in Bekaert en LEM Holding. Bekaert voldeed niet meer aan de duurzaamheidscriteria voor het beleggingsuniversum. We verminderden het belang in LEM de afgelopen maanden stapsgewijs. De omzet bleef zich negatief ontwikkelen, en daarmee ook de winst. Desondanks was het aandeel hoog geprijsd. Dat leidde uiteindelijk tot verkoop van het hele belang.
Uitgelicht: economische actualiteiten
Op 4 december 2024 viel de Franse regering. Dat leidde tot zorgen bij beleggers over de beheersbaarheid van de overheidsfinanciën. Het tekort zou dit jaar dichtbij 6% van het bruto binnenlands product (bbp) moeten uitkomen. De Franse rente is met 30 basispunten gestegen ten opzichte van de Duitse. Voor het eerst sinds de wereldwijde financiële crisis van 2007 tot 2011 is de Franse rente nu hoger dan de Spaanse.
De Duitse inkoopmanagersindex duidt erop dat de economie tegen eind 2024 stagneerde. Dit zou de neerwaartse druk op de arbeidsmarkt op peil moeten houden. Volgens een voorlopig bericht steeg de inkoopmanagersindex voor de productie van de eurozone met 1,2 punten naar 49,5. Dit komt als een opluchting na de daling van 1,8 punten in november. Over het geheel genomen brengt dit de economie op een bescheiden groeipad.
Volgens het voorlopige bericht daalde het consumentenvertrouwen in de eurozone met 0,7% naar -14,5. Hoewel deze daling relatief bescheiden is, is het al de tweede achtereenvolgende daling. Dat wijst erop dat consumenten eind 2024 pessimistischer zijn geworden. De ECB handhaafde het tempo waarmee zij de rente versoepelt met 25 basispunten, hoewel het groeitempo flink achteruit is gegaan en de inflatievooruitzichten zijn verbeterd.
Visie en vooruitzichten
Wij zijn ervan overtuigd dat de koers van een aandeel op de lange termijn de winstontwikkeling en kasstromen bij een bedrijf weerspiegelt. Dat betekent dat het rendement op een aandeel afhankelijk is van twee factoren: de prestaties van het bedrijf en de prijs die beleggers willen betalen voor een aandeel. Al enige tijd zijn beleggers bereid veel meer te betalen voor grote Amerikaanse ondernemingen dan voor kleine Europese bedrijven. Wij vinden dat de aandelen van kleine Europese bedrijven interessant geprijsd zijn, wat kansen biedt voor de toekomst. Volgens ons is de tegenwind van koersdalingen daarom beperkt voor beleggers met een langere beleggingshorizon.
Universum
Wilt u weten welke ondernemingen en overheden zijn toegelaten tot het beleggingsuniversum van dit fonds? Bekijk hier het universum.
Deze bedrijven zijn goedgekeurd voor het beleggingsuniversum
Coats
De Britse garen- & wol fabrikant Coats Group plc maakt bij productie gebruik van gerecyclede materialen. De productenportfolio omvat industriële garens en naaigarens voor de kleding- en schoen industrie, evenals ritsen en sluitingen.
Coats is scherp op verspilling van water en heeft een goed dierenwelzijnsbeleid en is daarom toegevoegd aan ons universum.
Basic-Fit
Basic-Fit N.V. zit al sinds 2018 in ons universum. Het Nederlandse bedrijf bestaat uit verschillende sportschoolketens in Frankrijk, België, Luxemburg, Nederland en Spanje.
Basic-Fit streeft ernaar om zijn milieubelasting zoveel mogelijk te beperken. Het wilt in 2030 CO2 neutraal zijn.
Signify N.V.
In 2015 kreeg de lichtdivisie van Philips een zelfstandige notering aan Euronext Amsterdam. Signify N.V. biedt intelligente verlichting systemen, die zorgen voor een unieke belevenis in huis, gebouwen en in openbare ruimtes. Een groot deel van de omzet komt uit de verkoop van ledverlichting. In 2019 startte Signify in de zakelijke markt met een lease-programma voor lampen. Dit moet resulteren in lagere kosten en betere recyclebaarheid van de lampen.
Signify is sinds 2020 goedgekeurd door de duurzaamheidsexperts. wil het gebruik van plastic verpakking uitfaseren en heeft gezonde arbeidsomstandigheden voor werknemers.
Portfolio
per 31-12-2024
Landen verdeling
Land
% van de portefeuile
Verenigd Koninkrijk
32,0
Duitsland
18,3
België
12,1
Nederland
11,4
Frankrijk
7,6
Zweden
5,4
Finland
4,0
Zwitserland
3,6
Italië
3,6
Overig
1,9
Sector verdeling
Sector
% van de portefeuile
Basisindustrie
41,4
Consument cyclisch
16,7
Vastgoed
11,2
Basisgoederen
8,7
Communicatie
6,9
Technologie
6,3
Consument defensief
5,2
Gezondhiedszorg
3,5
Grootste belangen
Bedrijfsnaam
% van de portefeuile
Jost Werke Ag
5,2
Basic-Fit Nv
4,9
Washtec Ag
4,8
Premier Foods Plc
4,8
Azelis Group Nv
4,6
Lees meer over het fonds
Blijf op de hoogte van het fonds door onze case studies. interviews, artikelen en columns.
Milan Schut is de fondsmanager van de SRI fondsen en strategieën bij ASN Impact Investors. Hiervoor deed hij als analist bij de strategieën ook uitgebreide ervaring op met het selecteren van duurzame bedrijven voor het beleggingsuniversum van ASN Impact Investors en het verzamelen en interpreteren van duurzaamheidsdata. Milan studeerde Economie in Rotterdam en werkt sinds 2017 in de financiële sector, onder andere bij EY als adviseur financieel risico en bij MSF Asset Management als portefeuillemanager.
Stephan Langen
Hoofd portfoliomanagement
Stephan is een doorgewinterde beleggingsprofessional met meer dan 25 jaar ervaring. Hij begon in 2014 bij ASN Impact Investor en was (senior) fondsmanager van het ASN Groenprojectenfonds en de SRI fondsen voordat hij Hoofd Portfoliomanagement werd. Eerder werkte Stephan bij ABN AMRO Asset Management, Fortis Investments en BNP Paribas Investment Partners.
Mariëtta Smid
Senior Manager Duurzaamheid
Mariëtta is bij ASN Impact Investors verantwoordelijk voor het formuleren en bewaken van het duurzaamheidsbeleid. Al vanaf 2003 is ze betrokken bij de ASN-fondsen, destijds werd ze bij SNS Asset Management aangenomen als ESG-analist. De bedrijfseconoom werkte daarvoor als vermogensbeheerder en adviseur bij onder meer bij Friesland Bank, Fortis Bank en Van Lanschot Bankiers.
Duurzame beleggingsdoelstelling – Artikel 9