Engagement: Bedrijven stimuleren tot verbetering

Met actief aandeelhouderschap in de vorm van engagement en stemmen (Link naar Stempagina) stimuleren wij beursgenoteerde bedrijven om hun beleid en activiteiten duurzamer te maken, transparanter te zijn en opheldering te geven als er sprake is van misstanden. Beide zijn dus instrumenten om onze doelstellingen te bereiken en er voor te zorgen dat we know what we own. Lees meer over ons stemgedrag en het stembeleid op de stempagina.

Engagement: Bedrijven stimuleren tot (duurzame) verbetering

Onze engagementstrategie richt zich op het voeren van een constructieve dialoog met bedrijven en instellingen. Het doel is hen bewust te maken van hun duurzaamheidsprestaties en hen aan te moedigen deze te verbeteren.

We zien geen ruimte voor fast fashion in ons beleggingsuniversum

Aanleidingen engagement

Wij besluiten tot engagement in de volgende gevallen:

  1. Heronderzoek: Het bedrijf is in het beleggingsuniversum opgenomen, maar bij heronderzoek blijkt dat het beleid niet meer voldoet aan onze duurzaamheidscriteria. De activiteiten van het bedrijf zijn nog steeds in lijn met onze criteria; het is dus niet actief in uit te sluiten of te mijden activiteiten. We handhaven het bedrijf in het beleggingsuniversum, maar starten engagement.

  2. Misstanden: Er is een misstand geconstateerd waaruit blijkt dat het bedrijf niet voldoet aan onze duurzaamheidscriteria.

  3. Duurzame beleggingsdoelstellingen: Als middel om voortgang te maken op de duurzame beleggingsdoelstellingen van de aandelenfondsen doorbedrijven aan te spreken op hun bijdrage hieraan.

Focus op biodiversiteit en klimaat

In 2022 zijn we gestart met het uitvoeren van engagement op biodiversiteit en klimaat. Klimaatverandering wordt steeds zichtbaarder en heeft een grote impact op biodiversiteit. De biodiversiteit staat onder druk en het verlies daarvan wordt jaarlijks groter. Biodiversiteit en klimaatverandering zijn nauw aan elkaar verbonden. In 2022 zijn de bedrijven in onze beleggingsuniversa geïnformeerd over het belang, de urgentie en de afhankelijkheid van biodiversiteit. In 2023 heeft ASN Impact Investors de engagementkaders vastgesteld, de bedrijven met de grootste negatieve impact binnen de portefeuilles van de UCITS-fondsen geselecteerd voor het engagementtraject en is begonnen met een diepgaand onderzoek van deze bedrijven. In 2024 wordt het engagement met de bedrijven vervolgd.

Engagement resultaten afgelopen kwartaal

Download onze meest recente engagementrapportage om te ontdekken welke vooruitgang we
hebben geboekt. In het eerste kwartaal van 2024 hebben we engagement gevoerd met 16 bedrijven, gericht op thema’s zoals ESG targets, veiligheid op de werkvloer, houtcriterium en rechten lokale gemeenschappen. Bekijk welke bedrijven betrokken zijn en welke onderwerpen aan bod zijn gekomen.

Manieren van engagement

Wij voeren engagement op verschillende manieren:

  1. Engagement en stemmen - We voeren engagement met een bedrijf: actief, passief of strategisch. We informeren de bedrijven voorafgaand aan de aandeelhoudersvergadering over ons stemgedrag en brengen ons engagement nogmaals onder de aandacht.

  2. Actief engagement - Het bedrijf voldoet niet meer aan de duurzaamheidscriteria van ASN Impact Investors. Dit kan te maken hebben met het beleid of concrete misstanden. Actief engagement duurt nooit langer dan een jaar.

  3. Passief engagement - Hier gaat het om bedrijven die niet langer in de categorie kleine bedrijven vallen en in de categorie grote bedrijven terechtkomen. We voeren engagement als het beleid van een bedrijf daarom niet (meer) voldoet aan de duurzaamheidscriteria van ASN Impact Investors. We informeren het bedrijf eenmalig. Bij de nieuwe toetsing na vier jaar verwachten we verbetering.

  4. Strategisch engagement - Als er veel misgaat in een sector die we niet uitsluiten, voeren we engagement met alle goedgekeurde bedrijven uit die sector. Het doel is om in samenspraak met het bedrijf verbeteringen te realiseren. De termijn wordt per engagementstrategie vastgesteld.

  5. Collectief engagement - Sporadisch voeren we engagement met een andere investeerder of met een individueel bedrijf, via bijvoorbeeld een netwerk als de UN PRI.

  6. Extra engagement beheerder - Dit gaat voornamelijk om bedrijven uit het ASN Small & Midcapfonds en het ASN Milieu & Waterfonds waar geen directe misstanden zijn. Met deze bedrijven voeren we gesprekken over de volgende duurzame stap.

Engagement uitgevoerd

Overzicht engagement rapportages

Blijf op de hoogte van onze inspanningen voor een duurzamere toekomst. Download hier al onze engagementrapportages en ontdek de impact die we samen met onze partners maken.