De financiële markten waren het hele kwartaal erg wisselvallig, vooral door de geopolitieke ontwikkelingen. Het kwartaal begon met de inauguratie van Donald Trump als president van de Verenigde Staten op 20 januari 2025. Beleggers waren in het begin heel positief over zijn plannen voor belastingverlagingen en het opheffen van bijvoorbeeld milieuregels en beperkingen op de energieproductie. Dit veranderde tegen het einde van het kwartaal. Trump kondigde importheffingen aan voor belangrijke handelspartners van de Verenigde Staten, zoals Canada en Mexico. Dit veroorzaakte veel ophef en onzekerheid, wat zorgde voor flinke schommelingen in de financiële markten.
Aan de andere kant van de oceaan, in Europa, heerste meer optimisme. Er werd gesproken over een mogelijk staakt-het-vuren in Oekraïne. De uitkomst van de verkiezingen in Duitsland droeg positief bij aan het sentiment. Aankomend bondskanselier Merz kondigde historische “whatever-it-takes-uitgaven” aan op het gebied van defensie en infrastructuur. Dit gaf een boost aan de vooruitzichten voor de Europese economische groei. De Europese Centrale Bank verlaagde zijn beleidsrentes twee keer, in lijn met de verwachtingen. De Amerikaanse centrale bank, de Fed, heeft dit kwartaal geen renteverlagingen doorgevoerd.
Aandelen
De aandelenkoersen begonnen het kwartaal met stijgingen doordat beleggers hoopten op een verbetering van het ondernemersklimaat onder Trump. Ook waren zij positief over de ontwikkelingen op het gebied van artificial intelligence (AI). Aan die positiviteit kwam een abrupt einde toen eind januari nieuws naar buiten kwam over de Chinese AI-bot DeepSeek. Deze zou veel minder computerkracht nodig hebben en veel goedkoper zijn ontwikkeld dan zijn Amerikaanse tegenhangers. Als gevolg hiervan gingen beleggers vraagtekens zetten bij de hoge investeringen in AI die vooral de grote Amerikaanse technologiebedrijven hebben gedaan – en vraagtekens bij de bijbehorende torenhoge aandelenkoersen. Vervolgens kwam Donald Trump met zijn handelstarieven voor Mexico en Canada, die hij ook dreigde in te voeren voor andere landen.
Op regioniveau waren de verschillen groot. Europese aandelen sloten het kwartaal positief af. Ze deden het voor het eerst in lange tijd beter dan hun Amerikaanse tegenhangers, waarvan de koersen daalden. Ook tussen de verschillende sectoren liepen de resultaten uiteen. De sectoren die gevoelig zijn voor economische ontwikkelingen, zoals informatietechnologie en cyclische consumentengoederen, daalden het hardst. Alleen in de financiële sector en de sector materialen stegen de koersen.
Obligaties
De obligatiekoersen gingen eveneens op en neer gedurende het kwartaal. De rentes in Europa stegen in januari. Dat kwam niet alleen doordat er veel nieuwe obligaties naar de markt kwamen, maar ook door de onzekerheid over de handelstarieven van Trump. Vervolgens daalden de rentes Europa in februari licht, waarna ze in maart omhoog schoten. De verwachting is dat de fiscale stimulans van de Duitse overheid leidt tot een hogere economische groei. Daar staat tegenover dat de overheid heel veel moet gaan lenen op de kapitaalmarkten, wat de rentes opdrijft. De Duitse tienjaarsrente sloot het kwartaal maar liefst 0,47% hoger af, op 2,74%.
Microkredieten
Het fonds belegt geld in microfinancieringsinstellingen (MFI’s) in opkomende landen. Ondanks de toegenomen volatiliteit op de financiële markten en de onduidelijkheid over de tarieven die de VS wil gaan opleggen tijdens het eerste kwartaal van dit jaar, is de verwachting dat de wereldeconomie veerkrachtig blijft. Maar de aanzienlijke onzekerheden kunnen dit optimisme temperen. De onzekere tijden verscherpen het belang van financiële inclusie. Toegang tot spaarproducten, verzekeringsproducten en microkredieten stellen huishoudens in opkomende markten in staat om meer grip te krijgen op hun financiële stabiliteit en veerkracht.
Duurzame beleggingsdoelstelling – Artikel 9