Publicatie jaarverslag ASN Biodiversiteitsfonds N.V.

Foto van Sean van der Hoek

Foto van Sean van der Hoek

Het nieuwe jaarverslag van ASN Biodiversiteitsfonds N.V. jaarverslag over 2023 is gepubliceerd.

Er was bij bedrijven, consumenten en overheden meer aandacht dan ooit voor biodiversiteit. In Brussel werd de Natuurherstelwet aangenomen, in Dubai zijn nieuwe afspraken gemaakt tijdens de VN-klimaattop en de Europese transparantiemaatregelen tegen greenwashing kunnen nu gaan werken tegen loze duurzaamheidsbeloften.

Maar deze opstekers kwamen helaas wel in een jaar van gewapende strijd en weersextremen. Opnieuw zijn klimaatrecords gebroken. Droogte en overstromingen hadden een enorme impact op het leven van velen. Het verlies aan biodiversiteit denderde daarbij voort. De International Union for Conservation of Nature (IUCN) voegde in december weer 2.000 soorten toe aan zijn lijst van met uitsterven bedreigde diersoorten, waarmee het totaal op 44.000 kwam

Groeiende ongeduld

Daarmee is ons ongeduld ook verder toegenomen. We willen onze positieve impact op klimaat, biodiversiteit en mensenrechten versnellen, juist omdat alle seinen op rood staan. En omdat het kan.

Het ASN Biodiversiteitsfonds bewees in 2023, het tweede volledige jaar van zijn bestaan, namelijk dat het werkt: investeren in bescherming en herstel van de biodiversiteit met een positieve impact voor mens en natuur.

We investeerden in nieuwe fondsen en projecten in bosbouw, (bos)landbouw, duurzame zee├źn en visserij en ecotoerisme. Onze wereldwijde zoektocht naar beursgenoteerde bedrijven met een positieve impact op biodiversiteit leidde in 2023 tot twee goede toevoegingen aan ons beleggingsuniversum en we werden voor het eerst actief in ecotoerisme, in Afrika.

Het berekenen en rapporteren van herstel en bescherming

De duurzame impact van het ASN Biodiversiteitsfonds hebben we in september voor het eerst gepubliceerd in ons Impact Report. ASN Impact Investors is met dit rapport over 2022 de eerste vermogensbeheerder ter wereld die de positieve impact van investeringen in herstel en bescherming van biodiversiteit berekent en rapporteert.

Ook is recent het Make Nature Count 2.0 rapport gepubliceerd waarvoor twee investeringen van het ASN Biodiversiteitsfonds zijn beoordeeld. Dit rapport laat de economische waarde zien van het herstel van natuurlijk kapitaal. Hiermee krijgen wij nog meer inzicht in de verwachte positieve impact van investeringen en kunnen we anderen inspireren om meer over de waarde van ecosysteemdiensten na te denken bij het maken van investeringsbeslissingen.

We blijven impact maken

Samen met u geloven wij in de waarde van de natuur en het belang van positieve impact. Juist in een wereld die nog lang heeft te gaan naar de duurzame toekomst die wij voor ons zien en waarin wij willen leven. Wij blijven positief, wij blijven impact maken, en we hopen dat u en vele anderen datzelfde blijven doen.

Jaarverslag

In onderstaand overzicht vindt u het jaarverslag die betrekking hebben op onze verschillende fondsen.

ASN Biodiversiteitsfonds N.V.

ASN Beleggingsfondsen AIF N.V.

ASN Beleggingsfondsen UCITS N.V.

Meer informatie

Wilt u eerdere jaarverslagen of halfjaarberichten bekijken?

Bekijk het overzicht van onze (half)jaarverslagen

Heeft u een vraag? Mail naar info@asnimpactinvestors.com