Zo investeren we in duurzame boslandbouw die bijdraagt aan biodiversiteit

Koffie die groeit in de schaduw van de groene hoogten in El Salvador, ananas uit Costa Rica en cacao uit Ecuador, allemaal met respect voor de natuur verbouwd en geoogst. Het ASN Biodiversiteitsfonds investeert via het eco.business Fund in projecten en bedrijven die bijdragen aan bescherming, behoud en herstel van de biodiversiteit en zorgen voor ‘groene’ werkgelegenheid.

Ivan Ontaneda runt in het tropische regenwoud van Los Rios, Ecuador, een cacao-exportbedrijf. Zijn familiebedrijf Eco-Kakao treedt in een traditie van duizenden jaren, waarin boeren in Ecuador cacao verbouwen. Het land is inmiddels de op twee na grootste cacaoproducent van de wereld, maar Ontaneda is er trots op dat hij de traditionele, natuurvriendelijke manier van verbouwen heeft weten te behouden. Maar dat ging niet vanzelf.

LEIDER IN DUURZAME CACAO

‘We zijn landelijk een leider in duurzame cacao. Dat is gelukt doordat we samenwerken met partners over de hele wereld. Die hebben ons geholpen om programma’s op te zetten die mogelijk maken dat onze kleine producenten duurzaam en met respect voor de omgeving kunnen werken.’ Een van die partners het eco.business Fund, een impactinvesteringsfonds waarin het ASN Biodiversiteitsfonds belegt.

Het fonds ondersteunt onder meer de duurzame cacaoproductie financieel en maakt zich zo sterk voor het behoud van de biodiversiteit. Daarvoor investeert het eco.business Fund in bedrijven die de natuur beschermen, biodiversiteit omarmen, zorgen voor een duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen en klimaatverandering helpen tegengaan. Dat doet het vooral binnen sectoren die een groot beslag leggen op natuurlijke hulpbronnen: landbouw, bosbouw, visserij en toerisme. Het is actief in Latijns-Amerika,de Caraïben en Sub-Sahara Afrika, en dus ook betrokken bij het familiebedrijf van Ivan Ontaneda.

BLENDED FINANCE ALS ‘RISICOKUSSEN’

Het eco.business Fund werkt met een zogeheten ‘blended finance-structuur’: het combineert privaat kapitaal met geld van overheden en ontwikkelingsbanken. Het grote voordeel voor de private investeerders: het geld van overheden en donoren werkt als het ware als een ‘risicokussen’ en dekt de meest onvoorspelbare risico’s af. Dat maakt de drempel om in deze nieuwe markt te investeren voor andere investeerders zoals ASN Impact Investors lager.

Het geld wordt deels indirect aan het werk gezet, doordat het eco.business Fund het uitleent aan lokale organisaties die leningen verstrekken aan projecten en bedrijven die passen bij de biodiversiteitsdoelstellingen. Het fonds investeert ook rechtstreeks in bedrijven die aantoonbaar een bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Op die manier is het fonds gegroeid naar een portfolio met een waarde van in 2021 inmiddels ruim 489 miljoen dollar, geld waarmee lokale financiële instellingen groene leningen kunnen verstrekken aan duurzame ondernemingen.

VIJF JAREN PIONIEREN IN BIODIVERSITEIT

Het eco.business Fund werd eind 2014 opgericht door Finance in Motion, de Duitse ontwikkelingsbank KfW en de Amerikaanse NGO Conservation International (CI). Onlangs maakte het de balans op van die eerste 5 jaren pionieren met investeren in biodiversiteit. Na 5 jaar hebben de gefinancierde bedrijven samen 590.000 hectare landbouwgrond in duurzaam beheer kunnen nemen. Het eco. business Fund heeft daarnaast bijgedragen aan 9,6 miljoen ton vastgelegd CO2, aan een besparingvan 4,6 miljoen kubieke meter water dankzij slimmere irrigatie van de landbouwgrond en aan het vermijden van 40.000 liter herbiciden. Daarnaast hebben nu al 600.000 mensen een baan binnen de bedrijven die het eco.business Fund financiert.

EERLIJKE HANDEL EN BEHOUD VAN HULPBRONNEN

Zoals dus cacao-exporteur Ontaneda, die klant is bij een lokale organisatie die werkt met geld van het eco.business Fund. Samen met grote internationale afnemers heeft hij zich in zijn deel van de cacaoketen sterk gemaakt om zowel de welvaart van de kleine cacaoboeren te verbeteren als de manier waarop ze telen. Daarvoor worden ze getraind in milieuvriendelijke landbouwmethoden, in het herstellen van verarmde percelen en het voorkomen van bodemerosie en vervuiling van waterbronnen. Ontaneda heeft op die manier al 2.000 cacaoboeren bereikt, zegt hij in een interview met het eco.business Fund. ‘We exporteren de beste cacao die je vindt in Ecuador, terwijl we hard werken voor eerlijke handel en het behoud van de natuurlijke hulpbronnen van de Amazone.’

Meer informatie over het ASN Biodiversiteitsfonds?

Bezoek de fondspagina van het ASN Biodiversiteitsfonds of neem contact met ons op

via info@asnimpactinvestors.com

Delen op: