Duurzame vooruitgang realiseren is wat ons al sinds onze oprichting in 1993 drijft. We richten ons op positieve impact naast een gezond financieel rendement.
In dit Impact Report laten we zien waar we nu staan en welke stappen we – ondanks corona – hebben kunnen zetten. Want wat was 2020 een ongekend jaar. Voor iedereen persoonlijk, maar ook wederom voor het klimaat, de biodiversiteit en de mensenrechten. Ze staan zwaar onder druk en beïnvloedden elkaar. Verschillen tussen arm en rijk werden wereldwijd wederom groter en samenlevingen instabieler, mede door corona, klimaatverandering en biodiversiteitsverlies.
Biodiversiteit neemt wereldwijd snel af
Naar schatting is 50% van wat we wereldwijd met elkaar verdienen afhankelijk van de natuur. Daarbij is er een duidelijk verband met het klimaat. Biodiversiteitsverlies kan namelijk leiden tot een versnelling van klimaatverandering. En andersom zorgt klimaatsverandering voor een verder verlies aan biodiversiteit.
Onderzoek van DNB toont aan dat Nederlandse financiële instellingen wereldwijd voor € 510 miljard financieringen hebben uitstaan bij bedrijven met een (zeer) hoge afhankelijkheid van biodiversiteit. Dat betekent dat deze investeringen vol geraakt zullen worden, waardoor beleggers grote financiële risico’s lopen. Via onze investeringen en beleggingen kunnen we de schade aan ecosystemen beperken en bijdragen aan bescherming en herstel van natuur. Daarvoor is het nodig dat vermogensbeheerders hun impact op biodiversiteit gaan meten. Pas dan weet je wat de negatieve impact van je investeringen is en kun je bepalen wat je moet doen om dit te herstellen.
Bij ASN Impact Investors hebben wij dit gedaan
Hierdoor weten we hoeveel hectares natuur wij moeten gaan herstellen om per saldo op nul en uiteindelijk zelfs positief uit te komen. Wij zetten ons in, ook door de lat hoger te leggen. Een effectief positieve impact op de mens en de planeet in 2030, dat is ons doel. Want alleen van een rijkere wereld kun je de vruchten blijven plukken.