Belegt wereldwijd in aandelen van beursgenoteerde duurzame koplopers
Het ASN Duurzaam Aandelenfonds belegt wereldwijd in aandelen van beursgenoteerde ondernemingen die voldoen aan aan onze strikte duurzaamheidscriteria. Het fonds is opgericht in 1993. Inmiddels is het ASN Duurzaam Aandelenfonds het grootste duurzame aandelenfonds van Nederland.
Duurzame beleggingsdoelstelling – Artikel 9
Dit beleggingsfonds richt zich specifiek op het behalen van duurzame beleggingsdoelstellingen, daarom rapporteert het fonds onder artikel 9 van de SFDR. Duurzaamheid is dan ook een verbindend en verplicht onderdeel van het beleggingsproces. Lees meer
We toetsen ondernemingen op verschillende duurzaamheidsaspecten: mensenrechten (waaronder werknemersrechten), milieu en klimaat, dierenwelzijn, transparantie en maatschappelijke betrokkenheid. Ook wordt gestuurd op de klimaatprestaties van de ondernemingen waarin het fonds belegt. Ondernemingen in de portefeuille worden minstens eenmaal per vier jaar opnieuw getoetst. Door de expliciete beleggingskeuzes kan het rendement van het fonds afwijken van dat van soortgelijke, niet-duurzame fondsen.
De twee duurzame doelstellingen
Klimaat
Het verminderen van de uitstoot van CO2 per jaar in lijn met de overeenkomst van Parijs
Biodiversiteit
Het verminderen van de negatieve impact op biodiversiteit per geïnvesteerde euro.
Wij vinden het belangrijk dat ondernemingen hun duurzaamheidsbeleid ook laten gelden voor de bedrijven waar zij zelf zaken mee doen. Zo verspreidt maatschappelijk verantwoord ondernemen zich als een inktvlek over de wereld. Bovendien stimuleren wij de duurzame vooruitgang van ondernemingen via onze stem op hun aandeelhoudersvergaderingen. Zo heeft u via uw belegging in het ASN Duurzaam Aandelenfonds invloed op de wereld.
Duurzame Impact
Klimaat
Voor het bepalen van de impact op het klimaat in de afgelopen periode kijken we naar de uitstoot van CO2 en de vermeden CO2-uitstoot van de bedrijven waarin het fonds belegt.
Sinds 2022 sturen we ook op de vorderingen die bedrijven maken om de klimaatdoelen van ‘Parijs’ te halen. Met de MSCI Implied Temperature Rise (ITR)-methodologie kunnen we daarbij vooruitkijken. De MSCI ITR-methode is een toekomstgerichte metriek, uitgedrukt in graden Celsius, die is ontworpen om de temperatuurafstemming van beleggingen, portefeuilles en fondsen weer te geven op de mondiale temperatuurdoelstellingen.
MSCI ITR per jaar
Waarde periode 2022
Waarde periode 2023
Verschil
Duurzaam Aandelenfonds
1,81
1,6
-11,6%
MSCI World Index
2,26
2,38
+5,3%
Paris Alligned Benchmark
1,87
1,72
-8,0%
MSCI ITR per kwartaal
Kwartaal 2 2023
Kwartaal 3 2023
Kwartaal 4 2023
Kwartaal 1 2024
ASN Duurzaam Aandelenfonds
1,66
1,61
1,60
1,73
Paris Alligned Benchmark
1,76
1,72
1,72
2,18
Biodiversiteit
De BFFI-methode meet de biodiversiteitsvoetafdruk in ha per geïnvesteerde euro, gebaseerd op de levenscyclusbeoordelingen (LCA). Een LCA berekent het milieueffect van producten en diensten over hun gehele levenscyclus. Dit resulteert in een verwacht negatief of positief effect op de biodiversiteit (in ha) per geïnvesteerde euro per jaar ((ha/€)/jr).
Biodiversiteit footprint in ha verlies per miljoen euro geïnvesteerd per kwartaal
Nettorendement na aftrek van de kosten van het fonds t/m 31 december 2024*
Dit jaar
12 maanden
3 jaar**
5 jaar**
10 jaar**
Vanaf de start**
Fonds
8,44%
8,44%
2,76%
7,59%
8,58%
8,00%
*Op basis van de Netto Intrinsieke waarde (NAV).
** De gemiddelde nettorendementen per jaar (berekend per 31 december 2024) zijn na aftrek van de kosten van het fonds.
Rendementsontwikkeling (groei per €100)
Maandbericht ASN Duurzaam Aandelenfonds
Toelichting resultaat
Het ASN Duurzaam Aandelenfonds behaalde in januari een rendement van 3,07%. De inauguratie van president Trump op 20 januari had veel effect op de financiële markten. Wereldwijde aandelenmarkten begonnen 2025 voortvarend, vooral door de enthousiaste reacties van beleggers op het vooruitzicht van deregulering en lagere belastingen in de VS. Op sectorniveau viel op dat de IT-sector, die vorig jaar goed presteerde, terrein moest prijsgeven.
Invloed van de aandelenselectie op het rendement
De IT-sector had geen sterke maand, want grote bedrijven zoals Apple en Microsoft verloren terrein. Wij beleggen niet in deze bedrijven om duurzaamheidsredenenen. De koersen van IT-bedrijven waarin het fonds belegt stegen wel, zoals KLA Corporation (+17%), Tokyo Electron (+10%) en HubSpot, Inc (+11%).
Het Amerikaanse bedrijfsleven floreert, de Amerikaanse arbeidsmarkt staat er goed voor en de Amerikaanse consument gaf tijdens de feestdagen veel geld uit. Het bedrijfsleven lijkt ook positief te zijn over het nieuwe presidentschap van Trump. Toch stegen de koersen in de VS gemiddeld minder dan in de rest van de wereld. Vooral Europese aandelen hadden een vrij goede maand. Rondom de inauguratie daalde de dollarkoers met ruim 2% ten opzichte van de euro, maar de dollar eindigde de maand op hetzelfde niveau als begin januari. Vanwege onze duurzame keuzes beleggen we relatief weinig in de VS ten opzichte van Europa. Samen met onze selectie van Amerikaanse bedrijven had dit een positief effect op het rendement in januari.
Wijzigingen in de portefeuille
In januari breidden we de positie van het fonds in de Amerikaanse IT-sector verder uit: we kochten belangen aan in chipbedrijven Lam Research en Applied Materials, Inc. Beide bedrijven hebben een sterk duurzaamheidsprofiel en een goede winstgevendheid. We vergrootten ook onze positie in de Japanse farmaceut Astellas Pharma. Dit bedrijf presteert goed op duurzaamheidsgebied. Het heeft een zware periode achter de rug, waardoor de koers van het aandeel nu aantrekkelijk is.
We verkochten de aandelen van drie Japanse IT-bedrijven. Het belang in Advantest Corp verkochten we helemaal. Dit bedrijf was al lange tijd succesvol, maar we vinden de koers momenteel te hoog. Daarnaast verkochten we de gehele positie in Murata Manufacturing en ruim twee derde van het belang in Canon.
Uitgelicht: DeepSeek veroorzaakt schok in IT-sector
Beurskoersen van aan kunstmatige intelligentie (AI) gerelateerde bedrijven stegen lange tijd erg sterk. In januari draaide die trend echter om toen een nieuwe Chinese chatbot werd geïntroduceerd: DeepSeek. Hoewel er vaak nieuwe AI-programma’s op de markt komen, is DeepSeek bijzonder omdat het programma gratis is en het bedrijf zegt dat het minder rekenkracht en minder complexe chips gebruikt heeft. Dit leidde tot koersdalingen bij grote technologie- en chipbedrijven die al jaren profiteerden van de aandacht voor kunstmatige intelligentie. De beursindex voor de IT-sector daalde in de dagen na dit nieuws met meer dan 6% en eindigde voor het eerst in lange tijd de maand in het rood.
NVIDIA profiteerde in 2024 fors van de aandacht voor kunstmatige intelligentie. Na de introductie van DeepSeek daalde de koers echter met ongeveer 20%. Over heel januari was het rendement -11%. Daarmee leverde het aandeel deze maand de grootste negatieve bijdrage aan het fondsrendement.
Visie en vooruitzichten
De fondsportefeuille bevat kwalitatief hoogwaardige ondernemingen met aantrekkelijke waarderingen, die ook bijdragen aan onze duurzame doelen. We zijn ervan overtuigd dat deze selectie op lange termijn zal leiden tot betere rendementen dan de benchmark.
Universum
Wilt u weten welke ondernemingen en overheden zijn toegelaten tot het beleggingsuniversum van dit fonds? Bekijk hier het universum.
Deze bedrijven zijn goedgekeurd voor het beleggingsuniversum
Novo Nordisk
Novo Nordisk is een Deens farmaceutisch bedrijf, dat bekend staat om het ontwerpen, produceren en verkopen van een groot variëteit aan farmaceutische producten, zoals insulinepennen. Met een marktaandeel van bijna 50% op de mondiale insulinemarkt is Novo Nordisk de leidende leverancier van diabeteszorgproducten ter wereld.
Het bedrijf voldoet aan onze duurzaamheidscriteria. Novo Nordisk hanteert een fatsoenlijk beleid op alle ESG-onderwerpen en mensenrechten, vanwege het goede beleid zit Novo Nordisk al meer dan 20 jaar in ons universum.
Georg Fischer
Georg Fischer AG is een Zwitsers bedrijf en zit al sinds 2009 in ons universum. Het bedrijf pakt verschillende milieuproblemen aan in haar drie divisies: GF Piping systems, GF Automotive en GF Machining Solutions. Georg Fischer maakt vooral pijpsystemen en componenten van systemen die vloeistoffen vervoeren of bevatten. Ze bedienen klanten in de nutssector, de automobielsector, de lucht- en ruimtevaart, de water- en gassector en andere industriële markten.
Qua duurzaamheid scoort het bedrijf goed. Hoogtepunten zijn de transparantie van het bedrijf, de betrokkenheid bij alle grote initiatieven, de duurzaamheidsdoelstellingen voor 2025 en de zichtbare verbetering van het beleid in de afgelopen vier jaar.
Signify N.V.
In 2015 kreeg de lichtdivisie van Philips een zelfstandige notering aan Euronext Amsterdam. Signify N.V. biedt intelligente verlichting systemen, die zorgen voor een unieke belevenis in huis, gebouwen en in openbare ruimtes. Een groot deel van de omzet komt uit de verkoop van ledverlichting. In 2019 startte Signify in de zakelijke markt met een lease-programma voor lampen. Dit moet resulteren in lagere kosten en betere recyclebaarheid van de lampen.
Signify is sinds 2020 goedgekeurd door de duurzaamheidsexperts. wil het gebruik van plastic verpakking uitfaseren en heeft gezonde arbeidsomstandigheden voor werknemers.
Array Technologies
Array Technologies is een Amerikaanse producent van constructies, zoals tracker technologie, die de energieopbrengst van zonnepanelen optimaliseren door ze met de zon te laten meebewegen. Het bedrijf verkoopt zijn producten aan engineering- en bouwbedrijven en aan grote zonne-energieontwikkelaars en nutsbedrijven.
Array Technologies zit sinds februari 2023 in het universum. Het bedrijf heeft duidelijke doelstellingen op het gebied van klimaat en brengt hun invloed op het milieu in kaart. Ze hebben zich ook aangesloten bij de VN Global Compact en het verwijst naar de universele rechten van de mens in hun mensenrechtenbeleid.
Corporacion Acciona Energias Renovables SA
Corporacion Acciona Energías Renovables – handelsnaam Acciona Energía – is een Spaans bedrijf dat actief is in de hernieuwbareenergiesector. Acciona Energía is in 2023 toegevoegd aan het universum van het ASN Duurzaam Aandelenfonds, dit komt o.a. door de gedragscode, mensenrechtenbeleid, een regelmatige due dilligences voor haar ketenbeleid en het bedrijf draagt bij aan de wereldwijde transitie van fossiele naar hernieuwbare energie.
Het bouwt, bezit en beheert hernieuwbare- energieprojecten, waaronder windenergie op land, zonne-energie, waterkracht, thermische energie, biomassa en energieopslag.
Portfolio
per 31-12-2024
Landen verdeling
Land
% of NAV
Verenigde Staten van Amerika
26,7
Verenigd Koninkrijk
15,1
Nederland
10,6
Japan
10,2
Zwitserland
9,0
Denemarken
5,7
Australië
5,6
Zweden
4,6
Duitsland
2,8
Overig
9,8
Sector verdeling
Sector
% of NAV
Technologie
38,3
Basisindustrie
22,6
Gezondheidszorg
19,4
Communicatie
7,5
Basisgoederen
4,3
Consument defensief
4,0
Consument cyclish
3,0
Vastgoed
0,7
Overig
0,2
Grootste belangen
Bedrijfsnaam
% of NAV
ASML Holding
2,8
Tokyo Election
2,7
Workday Inc-Class A
2,5
Kla Corp
2,5
Relx Plc
2,5
Het fondsmanagement team
Milan Schut
Fondsmanager SRI fondsen
Milan Schut is de fondsmanager van de SRI fondsen en strategieën bij ASN Impact Investors. Hiervoor deed hij als analist bij de strategieën ook uitgebreide ervaring op met het selecteren van duurzame bedrijven voor het beleggingsuniversum van ASN Impact Investors en het verzamelen en interpreteren van duurzaamheidsdata. Milan studeerde Economie in Rotterdam en werkt sinds 2017 in de financiële sector, onder andere bij EY als adviseur financieel risico en bij MSF Asset Management als portefeuillemanager.
Stephan Langen
Hoofd Portfoliomanagement
Stephan is een doorgewinterde beleggingsprofessional met meer dan 25 jaar ervaring. Hij begon in 2014 bij ASN Impact Investors en was (senior) fondsmanager van het ASN Groenprojectenfonds en de SRI fondsen voordat hij Hoofd Portfoliomanagement werd. Eerder werkte Stephan bij ABN AMRO Asset Management, Fortis Investments en BNP Paribas Investment Partners.
Mariëtta Smid
Senior Manager Duurzaamheid
Mariëtta is bij ASN Impact Investors verantwoordelijk voor het formuleren en bewaken van het duurzaamheidsbeleid. Al vanaf 2003 is ze betrokken bij de ASN-fondsen, destijds werd ze bij SNS Asset Management aangenomen als ESG-analist. De bedrijfseconoom werkte daarvoor als vermogensbeheerder en adviseur bij onder meer bij Friesland Bank, Fortis Bank en Van Lanschot Bankiers.
Lees meer over het fonds
Blijf op de hoogte van het fonds door onze case studies, interviews, artikelen, nieuwsberichten en columns.
Duurzame beleggingsdoelstelling – Artikel 9