Nieuwe innovatieve investering van het ASN Biodiversiteitsfonds: De Wildlife Conservation Bond (WCB)

s'Werelds eerste obligatie voor behoud en bescherming van bedreigde diersoorten en hun omgeving.

Het beschermen en herstellen van de biodiversiteit combineren met financieel rendement. Met het ASN Biodiversiteitsfonds laten we zien dat het kan. En dat doen we nu ook met een investering in de eerste Wildlife Conservation Bond van de Wereldbank, oftewel de Black Rhino Bond (de zwarte neushoorn obligatie).

Karin van Dijk, Fondsmanager van het ASN Biodiversiteitsfonds:

De zwarte neushoorn is extreem kwetsbaar voor uitsterven in het wild, aangezien de stroperij, zeker ook tijdens de coronacrisis, alleen maar is toegenomen, net als de druk op het leefgebied van de neushoorn. Voor conservatie is veel meer kapitaal nodig. De Wildlife Conservation Bond van de Wereldbank verschuift de broodnodige financiering naar een op impact gebaseerde aanpak.

Zo werkt de ‘Zwarte neushoorn obligatie’

De vijfjarige neushoornobligatie is een combinatie van een obligatie met een uitstekende kredietwaardigheid (AAA voor door de Wereldbank uitgegeven obligatie) en een prestatiegebonden subsidie die wordt gefinancierd door de GEF (Global Environmental Facility).

Over de obligatielening wordt geen rente betaald. Het geld gaat daarentegen naar twee parken: het Addo Elephant National Park (AENP) en het Great Fish River Nature Reserve (GFRNR) – twee beschermde gebieden in Zuid-Afrika. Met dit geld kunnen deze parken investeren in datgene wat lokaal nodig is voor de neushoorn en het leefgebied van de neushoorn. Dat betekent dus ook investeren in gewassen, bomen en planten.

Aan het einde van de looptijd van de obligatie ontvangen de investeerders de hoofdsom terug samen met een variabele uitbetaling. Deze laatste is afhankelijk van het tempo van de groei van de zwarte neushoornpopulatie in de twee parken in Zuid-Afrika. De variabele uitbetaling of succesuitkering wordt gefinancierd door de GEF. Er wordt een nulmeting gedaan van het aantal neushoorns bij de start en opnieuw na 5 jaar.

Essentieel voor de ecosystemen waarin ze leven

Met de Wildlife Conservation Bond financieren beleggers activiteiten om een ernstig bedreigde soort te beschermen en te laten groeien met duidelijke instandhoudingsdoelstellingen. Ze dragen tegelijkertijd rechtstreeks bij aan de biodiversiteit door te helpen een gebied van 153.000 hectare te behouden dat de thuisbasis is van deze en ook vele andere soorten. De gezondheid van de zwarte neushoorns is namelijk essentieel voor de ecosystemen waarin ze leven. Daarnaast helpen de beleggers banen te creëren voor lokale gemeenschappen in de landelijke regio van Zuid-Afrika.

    Karin van Dijk: ‘De Wereldbank is een echte ‘front runner’ met dit eerste impact obligatiefonds met een financieel rendement dat afhankelijk is van impact. Het past daarmee perfect bij ons ASN Biodiversiteitsfonds, aangezien de investering gericht is op het beschermen van zowel ernstig bedreigde diersoorten als hun leefgebied en dat koppelt aan beleggen. Bovendien is het een mooie en tastbare investering voor particuliere beleggers.'

    Het is de bedoeling dat deze manier van investeren in behoud bij een goed resultaat gekopieerd wordt naar andere bedreigde diersoorten en beschermde gebieden.’

    Karin van Dijk,

    Fondsmanager ASN Biodiversiteitsfonds

    Meer informatie over het ASN Biodiversiteitsfonds?

    Ga naar de fondspagina of neem contact met ons op via info@asnimpactinvestors.com

    Delen op: