Duurzame boslandbouw, natuurberscherming en herstel
- Betere productie
- Herstel biodiversiteit
- Vermindering ziekte verspreiding
- Minder kans op plagen
Lopende kosten: 2,82%
Het ASN Biodiversiteitsfonds investeert in herstel en bescherming van de biodiversiteit door te beleggen in ‘duurzame bosbouw’, ‘regeneratieve (bos)landbouw’, ‘duurzame zeeën en visserij’ en ‘ecotoerisme’. Het fonds richt zich op projecten en bedrijven die een meetbare positieve bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Dankzij een zorgvuldige selectie combineert het ASN Biodiversiteitsfonds vermogensgroei op de lange termijn met een voor de belegger zo goed en realistisch mogelijk financieel rendement. Het fonds levert naast financieel rendement een meetbare positieve bijdrage aan natuurherstel.
De fondskosten van het ASN Biodiversiteitsfonds zijn voor 2024 vastgesteld op 2,82%. Hieronder leggen we uit waaruit dit percentage is opgebouwd.
Kosten van het fonds
Duurzame boslandbouw, natuurberscherming en herstel
Duurzame zeeën en visserijen
Regeneratieve (bos)landbouw
Eco-toerisme
Met zijn beleggingsstrategie steunt het ASN Biodiversiteitsfonds de volgende VN-ontwikkelingsdoelen (SDG’s):
Iedere euro die in het ASN Biodiversiteitsfonds is belegd in 2023 zorgde voor 1,6 m2 beschermde ofherstelde biodiversiteit. Het gaat hier om impact per jaar, dus niet eenmalig. Daarnaast volgt uit de berekening ook een negatieve impact van 0,4 m2 per belegde euro. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de negatieve impact van het deel vande investeringen dat nog niet is overgegaan naar regeneratieve (bos)landbouw, het deel van de productie dat (nog) niet mogelijk is zonder negatieve impact of van de negatieve impact die het gevolg is van de bedrijfshuisvesting.
Lees meer over de impact van het ASN Biodiversiteitsfonds in de impact reports.
Toelichting op het resultaat
Ontwikkeling portefeuille
Marktontwikkelingen
Visie en vooruitzichten
De beleggingen die zijn goedgekeurd voor het ASN Biodiversiteitsfonds worden gepubliceerd in het jaarverslag van dit fonds.
Overweldigend is de natuur in zuidelijk en oostelijk Afrika. Maar kwetsbaar zijn ze ook, de uitgestrekte wildparken, woestijnen en savannes. De biodiversiteit staat er vaak onder druk door menselijke activiteiten. Het Africa Conservation and Communities Tourist Fund investeert in Afrika in safarikampen, hotels en lodges. De gedachte daarachter is dat zowel de natuur als de tienduizenden mensen die hun inkomen verdienen in de sector profiteren van de reizende natuurliefhebbers. Conservation tourism wordt het genoemd: genieten van de prachtige natuur op het Afrikaanse continent en haar daardoor tegelijkertijd beschermen.
Niet elke boom die je plant, draagt zo maar bij aan biodiversiteit. De unieke manier waarop we via New Forests de bossen beheren, wel. Met hun ‘bosbouw-plus’ leveren zij een grote bijdrage aan de natuur, maar ook aan de gemeenschappen die van en met die natuur leven.
Het Forest Climate Solutions Fund. waarin het ASN Biodiversiteitsfonds ook investeert, richt zich op natuurlijke bossen waarin het kansen ziet op het gebied van duurzaam bosbeheer, zoals het versterken van het wildbestand, een betere waterhuishouding en het vastleggen van kooldioxide. New Forests richt zich ook op sociale impact bij de bossen die het inmiddels beheert in Azië, de Verenigde Staten, Australië, Nieuw-Zeeland en Afrika. Het biedt lokale gemeenschappen werk en opleidingen en ondersteunt ze bij de ontwikkeling van bosbouwtechnieken.
Het Noorse bedrijf Desert Control weet verwoestijnde gebieden weer vruchtbaar te maken met vloeibare klei.
Al in 2005 legde uitvinder en oprichter Kristian P. Olesen de basis voor een methode om zand vruchtbaar te krijgen. Hij kwam op het idee om klei heel fijn te malen, zodat die in een vloeistof makkelijk kan worden aangebracht op zand en arme grond. De vloeibare natuurlijke klei zorgt ervoor dat de bodem water en voedingsstoffen beter vasthoudt. Dat maakt de bodem gezonder. Gewassen kunnen beter kunnen groeien, terwijl het verbruik van water en kunstmest significant afneemt.
Bijna twee decennia later is dit idee gerijpt tot een product, Liquid Natural Clay (LNC). Het heeft zich in onderzoek bij verschillende universiteiten en inmiddels ook in de praktijk voldoende bewezen om wereldwijd te worden uitgerold.
Desert Control wil de innovatie naar meer dan 110 landen brengen en in al deze landen aantonen dat dit niet alleen bijdraagt aan het bedrijfsresultaat, maar ook aan onze planeet.
Aqua-Spark richt zich vanuit Utrecht wereldwijd op de verduurzaming van de viskweek en andere bedrijven in de aquacultuur. Daarvoor stimuleert het de groei van tientallen duurzame middelgrote en kleine aquacultuurbedrijven en het bestrijkt daarbij de hele waardeketen: Van het visvoer tot kwekerijmanagement en van ziektebestrijding tot toegang tot markten voor duurzame spelers. Aqua-Spark wordt beschouwd als een van de koplopers in de transformatie van de viskwekerij tot een duurzame producent van seafood.
Land- en bosbouw in harmonie met de natuur levert meer op dan alleen impact. Dat stelt en bewijst ook SLM Partners dat wereldwijd investeert in bos- en organische landbouwbedrijven met een positieve impact op biodiversiteit. ‘Het levert minstens zo veel, zo niet meer rendement op dan conventioneel boeren.’ Het ASN Biodiversiteitsfonds investeert in zijn visie.
Het Amazon Biodiversity Fund investeert uitsluitend in bedrijven en projecten die het Amazonegebied beschermen en een transformerende, positieve impact op de biodiversiteit en lokale gemeenschappen hebben. Het gaat hierbij om investeringen variërend van natuurbehoud, herbebossing, agroforestry, de ontwikkeling van biodiversiteitspositieve waardeketens, nieuwe diensten en technologie. Het fondsteam van het ASN Biodiversiteitsfonds bezocht in de zomer van 2023 drie van de bedrijven voor een 'veldbezoek' om te zien waar deze bedrijven nu staan, hoe de financiële kracht van hun businessmodellen ontwikkelt, hoe snel ze groeien en hoe ze concreet bijdragen aan de biodiversiteit.
Factsheet
Essentiële-informatiedocument
Website Disclosure (SFDR)
Halfjaarberichten en jaarverslagen ASN Impact Investors
Duurzame beleggingsdoelstelling – Artikel 9