Benut de kansen van de volgende fase in de energietransitie
In Nederland is de opmars van schone energiebronnen als zon en wind zó ver gevorderd dat de energietransitie de volgende fase ingaat. Deze nieuwe fase vraagt om lokale investeringen op de juiste plek, op het juiste moment. In het opwekken, distribueren en opslaan van energie, en in alle nieuwe manieren van energiegebruik in mobiliteit, productie en bebouwde omgeving. Daarom gaat het ASN Groenprojectenfonds vanaf 5 maart 2025 verder als het ASN Energie & Innovatiefonds.
ASN Energie & Innovatiefonds financiert groei van restgasleverancier Powercrumbs
Het ASN Energie & Innovatiefonds investeert in bewezen technologie die essentieel is voor het energiesysteem van de toekomst, waaronder duurzame energie opwekking, energieopslag, laadinfrastructuur, circulaire productie, duurzame mobiliteit en energiezuinige gebouwen. Dat doet het fonds door het verstrekken van onderhandse leningen, al dan niet achtergesteld, en door deel te nemen in het aandelenkapitaal, in projecten en ondernemingen die de energietransitie helpen versnellen en in innovaties die een duurzame samenleving aanjagen. Het fonds richt zich met name op projecten en ondernemingen in Nederland.
Spreiding over 5 sectoren
Het ASN Energie & Innovatiefonds richt zich op projecten en ondernemingen in de volgende sectoren;
Schone energieopwekking, zoals wind op land, zonne-energie, bio-energie
Schone netwerktechnologie zoals energieopslag, netbeheer, batterij-technologie en waterstof
Schone energie en circulaire productie, zoals brandstof alternatieven, energie-efficiëntie, afvalvermindering en circulaire productie
Duurzame mobiliteit, zoals EV-infrastructuur, groene waterstof en micro-mobiliteit
Gebouwde omgeving, zoals verwarmen/koelen, energie-efficiëntie en bouwtechniek
Duurzame beleggingsdoelstelling – Artikel 9
Dit beleggingsfonds richt zich specifiek op het behalen van duurzame beleggingsdoelstellingen, daarom rapporteert het fonds onder artikel 9 van de SFDR. Duurzaamheid is dan ook een verbindend en verplicht onderdeel van het beleggingsproces Lees meer
De twee duurzame doelstellingen
Energietransitie
Het versnellen van de energietransitie
Innovatie
Het aanjagen van innovatie ter bevordering van een duurzame samenleving
Het fonds investeert in technologie die essentieel is voor het energiesysteem van de toekomst, waaronder duurzame energie opwekking, energieopslag, laadinfrastructuur, circulaire productie, duurzame mobiliteit en energiezuinige gebouwen. Daarmee draagt het fonds bij aan het behoud en de verbetering van klimaat, milieu en natuur.
Nettorendement na aftrek van de kosten van het fonds t/m 31 maart 2025*
Dit jaar
12 maanden
3 jaar**
5 jaar**
10 jaar**
Vanaf de start**
Fonds
-0,52%
3,61%
0,93%
-0,34%
-0,01%
2,08%
*Op basis van de Netto Intrinsieke waarde (NAV).
**De gemiddelde nettorendementen per jaar (berekend per 31 maart 2025) zijn na aftrek van de kosten van het fonds.
Rendementsontwikkeling (groei per €100)
Universum ASN Energie & Innovatiefonds
De beleggingen die zijn goedgekeurd voor het ASN Energie & Innovatiefonds vindt u in het jaarverslag van dit fonds. We lichten er graag een aantal voor u uit:
Powercrumbs
Sector Schone energie & circulaire productie
Powercrumbs, opgericht in 2019, heeft zijn technologie de afgelopen jaren succesvol ontwikkeld in samenwerking met partners als Waterschap Vallei en Veluwe, Buse Gas, GMB en Bredenoord. Deze technologie wordt gebruikt om dat ontstaat bij de vergisting van reststoffen tijdens rioolwaterzuivering te comprimeren en geschikt te maken voor transport. Waterzuiveringsbedrijven zo altijd al het biogas benutten. Powercrumbs verzamelt dit restgas en levert het aan bouwplaatsen, waar gasgeneratoren schone elektriciteit opwekken voor graaf- en andere machines en zorgt zo voor de praktische oplossing voor stikstofgevoelige gebieden en plaatsen waar netcongestie speelt.
Zonnepark Bomhofsplas
Sector Opwekking schone energie
Drijvend Zonnepark Bomhofsplas in Zwolle is een innovatief zonnepark met ruim 72.000 zonnepanelen, goed voor stroomvoorziening aan 7.000 huishoudens. Het park is gelegen op een zandwinplas en combineert duurzame energieopwekking met natuurbehoud. Door transparante panelen en biohuts wordt de biodiversiteit bevorderd. Het project is deels in lokale handen en laat zien hoe wateroppervlakken effectief benut kunnen worden voor groene energie.
Bio-LNG Hub Amsterdam
Sector Schone energie & circulaire productie
Bio-LNG is een vrijwel CO2-neutrale brandstof die wordt gemaakt van organisch afval door Nordsol installaties. Sinds 2021 staat er een installatie op het terrein van recyclingbedrijf Renewi in Amsterdam. De verwachting is dat bio-LNG en andere biobrandstoffen de komende jaren een steeds grotere rol gaan spelen in de verduurzaming van het zware weg- en watertransport. Nordsol heeft als missie om bio-LNG ‘mainstream’ te maken als schone en kwalitatief hoogwaardige brandstof voor een betaalbare prijs.
Wellsius Residential Fund 3 BV
Sector Gebouwde omgeving
Het fonds heeft €2,8 miljoen verstrekt aan Wellsius Residential Fund 3 B.V. voor de bouw van WKO-installaties in twee nieuwbouwprojecten. De missie van Wellsius is betrouwbare, betaalbare en duurzame warmte- en koude-installaties leveren voor een fossielvrije toekomst. In totaal gaan de twee WKO-installaties 180 woningen en 256 zorgwoningen duurzaam verwarmen in Capelle aan den IJssel en Haarlem.
Vaanster VIII
Sector Gebouwde omgeving
Herontwikkeling van voormalig hoofdpostkantoor in Rotterdam tot modern en duurzaam gebouw met energielabel A, volledig elektrisch en gasloos. Het fonds investeerde in de warmte-koudeopslag en stadsverwarming van het gebouw.
Kwartaalbericht
Toelichting op het resultaat
Het ASN Energie & Innovatiefonds behaalde in het eerste kwartaal van 2025 een negatief rendement van -0,52% na aftrek van kosten. Het negatieve rendement is met name veroorzaakt door valuta-effecten en negatieve waardeveranderingen in de portefeuille. De geopolitieke spanningen en onzekerheid omtrent het handelsbeleid van de Amerikaanse president Trump zorgden voor een sterke daling van de dollar, terwijl kapitaalmarktrentes stegen. Dit had een negatief effect op de portefeuille. De gerealiseerde rente-inkomsten van de leningen hadden een positief effect op de waardering.
Wijzigingen van strategie en naam
In de loop van het eerste kwartaal is een strategiewijziging doorgevoerd, waarbij het ASN Groenprojectenfonds per 5 maart verderging als ASN Energie & Innovatiefonds. Het fonds zal investeren in bewezen nieuwe technologie die essentieel is voor het energiesysteem van de toekomst, zoals energieopslag, laadinfrastructuur, circulaire productie, duurzame mobiliteit en energie-efficiënte gebouwen in ons land. Het fonds heeft twee duurzame beleggingsdoelstellingen: het versnellen van de energietransitie en het aanjagen van innovatie ter bevordering van een duurzame samenleving.
Bij de strategiewijziging is de status van het fonds als groene instelling komen te vervallen, dit om mogelijk te maken dat de beleggingen niet langer beperkt hoeven te blijven tot alleen projecten die vallen onder de groenregeling. Dit kan geleidelijk zorgen voor een hoger verwacht rendement en vergroot de potentiële bijdrage aan de energietransitie van het fonds. Bovendien zal het fonds ook kunnen beleggen in achtergestelde leningen en in het eigen vermogen van niet-beursgenoteerde ondernemingen en projecten (private equity).
Wijzingen in de portefeuille
De overgang naar de investeringen in nieuwe beleggingen van het ASN Energie & Innovatiefonds gaat geleidelijk, mede doordat het fonds nog veel langlopende groene beleggingen in portefeuille heeft. Om investeringen te kunnen doen binnen de nieuwe strategie en de overgang naar het nieuwe fonds te faciliteren hebben we in het eerste kwartaal van 2025 een deel van de portefeuille verkocht. Het ging hier om operationele wind- en zonneparken met een enkele bijbehorende batterijopslagfaciliteit verspreid over Nederland, met een gezamenlijke geïnstalleerde capaciteit van zo’n 290 megawatt. De leningen zijn onder marktconforme condities verkocht.
We hebben in de loop van het kwartaal voorbereidingen getroffen voor enkele belangrijke nieuwe investeringen, waarover we in het tweede kwartaal verwachten meer te kunnen berichten. Omdat de nieuwe projecten niet binnen de groenregeling vallen, komen ze ook niet in aanmerking voor een rentekorting op hun lening. Zo kan het fonds hogere rente-inkomsten realiseren op nieuwe investeringen. Stapsgewijs breidt de fondsmanager de portefeuille verder uit met investeringen in nieuwe sectoren en technologieën.
Visie en vooruitzichten
De strategiewijziging van het fonds is ingegeven door de grote kansen die de tweede fase van de energietransitie biedt voor beleggers. Het aandeel van hernieuwbare elektriciteit was in het eerste kwartaal van 2025 bijna 50 procent, zonder afschakelen had het meer kunnen zijn. Het toenemende aanbod van duurzame elektriciteit zorgt ervoor dat het stroomnet steeds voller raakt, terwijl vraag en aanbod niet goed op elkaar zijn afgestemd. Energieopslag en slimmer management kunnen deze onbalans verminderen, maar de manier waarop Nederland hernieuwbare energie inzet voor mobiliteit, productie en bebouwde omgeving moet ook veranderen. Deze tweede fase van de energietransitie vergt investeringen in talloze lokale projecten die bewezen nieuwe technologie toepassen, met een sterke businesscase die leidt tot voorspelbare langjarige rendementen. Wij streven ernaar om het aantal financieringen van het fonds in deze technologieën uit te breiden. Daarmee dragen het fonds en zijn beleggers bij aan het succes van de tweede fase van de energietransitie. .
Portfolio
Sector verdeling op basis van geïnvesteerd kapitaal per 31-03-2025
Sector
% op basis van geïnvesteerd kapitaal
Zonne-energie
46,9
Windenergie
29,2
WKO
7,8
Energie-efficiëntie
6,5
Gebouwde omgeving
4,6
Energieopslag
2,5
Schone energieopwekking
1,8
Duurzame mobiliteit
0,6
Het fondsmanagement team
Rosemarijn van der Meij
Fondsmanager ASN Energie & Innovatiefonds
Rosemarijn is sinds 2019 werkzaam voor ASN Impact Investors. Rosemarijn is de Fondsmanager van het ASN Energie en Innovatiefonds en lid van het Investment Committee voor twee andere impactfondsen. Ze is expert in de financiering van energieprojecten, Sustainable Development Goals (SDG's) en impactmeting. Voordat ze naar ASN Impact Investors kwam, werkte Rosemarijn onder meer bij FMO en de Nederlandse Ontwikkelingsbank.
Anja van Gurp
Analist ASN Energie & Innovatiefonds
Anja werkt sinds 2022 bij ASN Impact Investors als analist voor het ASN Groenprojectenfonds, ze is sinds 2025 de analist voor het ASN Energie en Innovatiefonds. Voordat ze hier aan de slag ging, werkte ze als financieel analist bij ABN AMRO en volgde ze een traineeship bij de Volksbank. Anja heeft een bachelor Economie & Bedrijfseconomie en een master Corporate Finance behaald aan de Radboud Universiteit Nijmegen, beide met een sterke focus op ESG-analyses.
Mariëtta Smid
Senior Manager Duurzaamheid
Mariëtta is bij ASN Impact Investors verantwoordelijk voor het formuleren en bewaken van het duurzaamheidsbeleid. Al vanaf 2003 is ze betrokken bij de ASN-fondsen, destijds werd ze bij SNS Asset Management aangenomen als ESG-analist. De bedrijfseconoom werkte daarvoor als vermogensbeheerder en adviseur bij onder meer bij Friesland Bank, Fortis Bank en Van Lanschot Bankiers.
ASN Energie & Innovatiefonds financiert groei van restgasleverancier Powercrumbs