Het ASN Milieu & Waterfonds is een sectorfonds. Dit beleggingsfonds belegt wereldwijd in aandelen van veelbelovende, beursgenoteerde ondernemingen die zich richten op de ontwikkeling, productie en verkoop van technologieën en systemen die milieuproblemen helpen oplossen.
Duurzame beleggingsdoelstelling – Artikel 9
Dit beleggingsfonds richt zich specifiek op het behalen van duurzame beleggingsdoelstellingen, daarom rapporteert het fonds onder artikel 9 van de SFDR. Duurzaamheid is dan ook een verbindend en verplicht onderdeel van het beleggingsproces. Lees meer
Het beleggingsbeleid van het fonds richt zich op technologieën en oplossingen in: 'waterinfrastructuur en -technologie', 'duurzame energie en mobiliteit', 'circulaire economie' en 'duurzame voeding en landbouw'. De veelal jonge ondernemingen in het fonds investeren hun winst meestal in de ontwikkeling van nieuwe technologieën en keren hierdoor geen dividend uit. Het fonds biedt kans op een hoog rendement door koersstijging, tegen een hoog risico.
De twee duurzame doelstellingen
Klimaat
Het verminderen van de uitstoot van CO2 per jaar in lijn met de overeenkomst van Parijs
Biodiversiteit
Het verminderen van de negatieve impact op biodiversiteit per geïnvesteerde euro.
Om een duurzame wereld te realiseren, moeten we nú keuzes maken. Voor het ASN Milieu & Waterfonds kiest de fondsmanager vernieuwende ondernemingen die bijdragen aan een schoner milieu en een beter klimaat. De fondsmanager analyseert ook of de bedrijven verantwoord omgaan met mens, dier en natuur.
Duurzame Impact
Klimaat
Voor het bepalen van de impact op het klimaat in de afgelopen periode kijken we naar de uitstoot van CO2 en de vermeden CO2-uitstoot van de bedrijven waarin het fonds belegt.
Sinds 2022 sturen we ook op de vorderingen die bedrijven maken om de klimaatdoelen van ‘Parijs’ te halen. Met de MSCI Implied Temperature Rise (ITR)-methodologie kunnen we daarbij vooruitkijken. De MSCI ITR-methode is een toekomstgerichte metriek, uitgedrukt in graden Celsius, die is ontworpen om de temperatuurafstemming van beleggingen, portefeuilles en fondsen weer te geven op de mondiale temperatuur doelstellingen.
MSCI ITR per jaar
Waarde periode 2022
Waarde periode 2023
Verschil
MSCI ITR (in graden Celcius)
2,22
2,07
-6,8%
MSCI ITR per kwartaal
Kwartaal 1 2023
Kwartaal 2 2023
Kwartaal 3 2023
Kwartaal 4 2023
MSCI ITR (in graden Celcius)
2,07
2,09
2,06
2,07
Biodiversiteit
De BFFI-methode meet de biodiversiteitsvoetafdruk in ha per geïnvesteerde euro, gebaseerd op de levenscyclusbeoordelingen (LCA). Een LCA berekent het milieueffect van producten en diensten over hun gehele levenscyclus. Dit resulteert in een verwacht negatief of positief effect op de biodiversiteit (in ha) per geïnvesteerde euro per jaar ((ha/€)/jr).
Biodiversiteitscijfers per kwartaal
Kwartaal 1 2023
Kwartaal 2 2023
Kwartaal 3 2023
Kwartaal 4 2023
Biodiversiteit footprint (in pdf.ha.jaar per miljoen euro geïnvesteerd)
Nettorendement na aftrek van de kosten van het fonds t/m 31 maart 2025*
Dit jaar
12 maanden
3 jaar**
5 jaar**
10 jaar**
Vanaf de start*
Fonds
-8,41%
-8,71%
-1,82%
10,41%
6,00%
3,10%
*Op basis van de Netto Intrinsieke waarde (NAV).
** De gemiddelde nettorendementen per jaar (berekend per 31 maart 2025) zijn na aftrek van de kosten van het fonds.
Rendementsontwikkeling (groei per €100)
Maandbericht ASN Milieu & Waterfonds
Toelichting resultaat
Het fonds behaalde in april een rendement van 0,51%. Wereldwijd boekten aandelen in april marginale winsten door de aanhoudende onzekerheid over de tarieven en handel. Op 2 april maakte de Amerikaanse president Donald Trump importtarieven bekend. Die waren hoger dan verwacht, wat er wereldwijd toe leidde dat beleggers risicovolle beleggingen verkochten. De koersdaling was de sterkste sinds het begin van de coronapandemie. Nadat Trump een pauze van negentig dagen aankondigde voor de voorgestelde tarieven, herstelden de markten grotendeels van de verliezen. Het vooruitzicht van hogere heffingen woog echter op de vooruitzichten voor de wereldwijde groei. Deze zorgen werden versterkt door een daling in de groei van het Amerikaanse bruto binnenlands product in het eerste kwartaal met 0,3% op jaarbasis. Amerikaanse aandelen presteerden dan ook minder goed dan aandelen uit andere ontwikkelde markten.
Een dergelijke bezorgdheid kwam ook naar voren uit de bedrijfsrapportages over het eerste kwartaal. Veel bedrijven waren voorzichtiger met hun vooruitzichten. Industriële bedrijven geven aan dat ze hun prijzen willen verhogen om hogere tarieven te compenseren. Beleggers bleven de voorkeur geven aan defensieve sectoren, met als koplopers de sectoren nutsbedrijven en defensieve consumentengoederen. De energiesector bleef flink achter bij de markt doordat bezorgdheid over de wereldwijd vertragende groei de olieprijs onder druk zet.
Invloed van de selectie op het rendement
Het Britse waterbedrijf Severn Trent leverde in april de grootste bijdrage aan het fondsrendement. De koers steeg doordat beleggers massaal op zoek gingen naar meer defensieve aandelen. Dat gold ook voor sector- en landgenoot United Utilities Group. De koers van het Amerikaanse Vertiv Holdings steeg eveneens. Dit bedrijf levert digitale infrastructuur voor onder meer datacenters en telecom. De koers steeg na positief nieuws over de investeringen in datacenters. Bovendien maakte het bedrijf sterke resultaten bekend en formuleerde betere vooruitzichten voor de groei op lange termijn.
De grootste daler was het Amerikaanse Mettler-Toledo. Eind april rapporteerde het resultaten die beter waren dan verwacht en actualiseerde de verwachtingen voor zijn financiële jaar 2025. De sector – Mettler maakt verpakkingen voor voedings- en geneesmiddelen – presteerde echter ondermaats. De opmerkingen van Trump over mogelijke tarieven voor de farmaceutische industrie, een belangrijke eindmarkt van Mettler, kunnen leiden tot omzetdaling. Bovendien behaalt Mettler veel omzet in de industriële sector, die gevoelig is voor macro-economische ontwikkelingen. De koers van het Taiwanese Delta Electronics daalde in eerste instantie wegens zorgen over de handelstarieven, maar herstelde zich na de publicatie van sterke resultaten over het eerste kwartaal. Delta is nog steeds goed gepositioneerd om te profiteren van de structurele groei in AI. De koers van het Amerikaanse energiebedrijf Littelfuse daalde na Trumps aankondiging van de tarieven, die leidde tot vrees voor een recessie in de VS en de rest van de wereld.
Wijzigingen in de portefeuille
We rondden de verkoop van het fondsbelang Signify NV af. We zijn voorzichtiger geworden over de eindmarkten van het bedrijf. Met de verkoop brengen we ook meer evenwicht in de samenstelling van de portefeuille.
Uitgelicht: DSM-Firmenich werkt aan een betere gezondheid voor mens en dier
DSM-Firmenich is een toonaangevende producent van gespecialiseerde chemische producten voor voeding, schoonheid, gezondheidszorg en dieren. Het bedrijf ontstond in 2023 uit de fusie tussen de Nederlandse specialist in voedingschemicaliën DSM en de Zwitserse parfumgigant Firmenich. DSM-firmenich profiteert van drie langetermijntrends: verbetering van het voedingspatroon van consumenten, verschuiving van chemische naar natuurlijke en biobased ingrediënten, en verduurzaming van de landbouw. Het bedrijf heeft goed gespreide eindmarkten en levert producten met een grote toegevoegde waarde. De fusie creëerde ruimte voor cross-selling en margespreiding. De producten van DSM-Firmenich verbeteren de gezondheid van de veestapel en de efficiëntie van de voederconversie. Deze vermindert het afval en de uitstoot van de veestapel en beperkt schadelijke zaken zoals overmatig gebruik van antibiotica. DSM-Firmenich werkt ook aan het terugdringen van methaan in de veehouderij. Bij de activiteiten op het gebied van menselijke voeding maakt het meestal gebruik van natuurlijke ingrediënten, zoals culturen en enzymen. Deze activiteiten dragen ook bij aan een betere gezondheid en welzijn.
Visie en vooruitzichten
Wij denken dat de situatie op de langere termijn kansen blijft bieden voor een breed scala van duurzame oplossingen. Beleggers gingen er begin 2025 nog vanuit dat het groeibeleid van de Amerikaanse president Trump meewind zou geven aan Amerikaanse aandelen. Zij worstelen nu met toegenomen onzekerheid en een verzwakt consumenten- en bedrijfsvertrouwen door de nieuwe invoerrechten en geopolitieke spanningen. Gezien de grote wisselvalligheid van de beleggingsmarkten blijven we beleggen in defensieve bedrijven van hoge kwaliteit in sectoren als Britse en Amerikaanse waterbedrijven.
Daarnaast willen we profiteren van een herwaardering in cyclische sectoren waar de aandelen volgens ons onterecht in de uitverkoop zijn gegaan door het nieuws over de tarieven en de bezorgdheid over de wereldwijde groei. De lancering van het Chinese DeepSeek en de grotere economische onzekerheid hebben ertoe geleid dat beleggers bezorgd zijn geworden over de extreem smalle basis van de koersstijgingen in 2023 en 2024. De zwakkere groeivooruitzichten zorgen in absolute termen voor uitdagingen. Het zou moeten helpen dat het fonds minder dan het marktgemiddelde belegt in zeer grote techbedrijven. Op de lange termijn bieden thema’s zoals energie-efficiëntie, verbetering van de water- en netwerkinfrastructuur, re-shoring (het terughalen van bedrijfsactiviteiten naar eigen land) en AI aantrekkelijke groeikansen voor portefeuillebeleggingen.
We willen profiteren van structurele groeitrends op lange termijn, zoals demografische veranderingen, technologische innovatie en een toename van de consumptie. Deze trends zijn blijvend en duurzaam, ongeacht wie er in het Witte Huis zit. We houden onze focus op bedrijven van hoge kwaliteit met een veerkrachtig bedrijfsprofiel, sterke inflatiebestendigheid en bovengemiddelde winstgroei, ondersteund door de krachten die op langere termijn de milieumarkten stuwen.
Universum
Wilt u weten welke ondernemingen en overheden zijn toegelaten tot het beleggingsuniversum van dit fonds? Bekijk hier het universum.
Deze bedrijven zijn goedgekeurd voor het beleggingsuniversum
Georg Fischer
Georg Fischer AG is een Zwitsers bedrijf en zit al sinds 2009 in ons universum. Het bedrijf pakt verschillende milieuproblemen aan in haar drie divisies: GF Piping systems, GF Automotive en GF Machining Solutions. Georg Fischer maakt vooral pijpsystemen en componenten van systemen die vloeistoffen vervoeren of bevatten. Ze bedienen klanten in de nutssector, de automobielsector, de lucht- en ruimtevaart, de water- en gassector en andere industriële markten.
Qua duurzaamheid scoort het bedrijf goed. Hoogtepunten zijn de transparantie van het bedrijf, de betrokkenheid bij alle grote initiatieven, de duurzaamheidsdoelstellingen voor 2025 en de zichtbare verbetering van het beleid in de afgelopen vier jaar.
Befesa SA
Befesa SA levert innovatieve duurzame diensten voor het recyclen van staalstof en aluminiumresten. Het bedrijf opereert in o.a. Spanje, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, België en Nederland. Befesa’s missie is milieudiensten en duurzame oplossingen te leveren en gevaarlijke restanten van de staal- en aluminiumindustrie te beheren en recyclen. De fundamentele arbeidsrechten (Non-discriminatie, kinderarbeid, dwangarbeid en vrijheid van vereniging) worden behandeld in de gedragsregels.
Boralex
Boralex is een Canadese energieproducent. Het bedrijf focust zich op de ontwikkeling, bouw en exploitaitie van krachtcentrales voor hernieuwbare energie in Canada, Frankrijk en de Verenigde Staten. Er zijn drie soorten hernieuwbare energieën waar Boralex actief produceert: windenergie, zonne-energie en waterkracht.
Boralex heeft een milieumissie met doelen en actieplannen op milieugebied. De activiteiten van Boralex voldoen aan de duurzaamheidscriteria van ASN Beleggingsfondsen. Er zijn geen ernstige misstanden bekend bij de bedrijfsvoering en de toeleveranciers.
Monolithic
Het Amerikaanse technologie bedrijf Monolithic Power Systems is gespecialiseerd in het ontwerpen, ontwikkelen van stroomoplossingen voor verschillende eindmarkten. Het bedrijf ontwikkelt elektronische componenten die energie verdeelt in onder meer telefoons, auto’s, printers, computers en elektrische fietsen. Het bedrijft ontwerpt schakelaars, omvormers, verlichting, sensoren en besturings- geïntegreerde schakelingen.
Het ASN Beleggings universum heeft minder Amerikaanse bedrijven dan de benchmark dit komt omdat de arbeidsomstandigheden in de VS vaker niet voldoen aan onze duurzaamheidseisen, vooral op het gebied van vakbondsvrijheid. Monolithic voldoet aan onze mensenrechten criteria en zit daarom sinds 2021 in ons universum.
Tomra Systems
Grote kans dat je de machines van het Noorse Tomra Systems bent tegen gekomen in de supermarkt. Het Noorse Tomra Systems (Tomra) biedt sorteer- en recyclingoplossingen. Het maakt sinds 1972 machines voor het innemen van statiegeldflessen. Ook maakt het sorteermachines voor allerlei industrieën. Wereldwijd verwerken Tomra-machines jaarlijks 40 miljard drankverpakkingen.
Tomra zit al sinds 1996 in ons universum. Het bedrijf heeft een goed beleid op het gebied van natuur, biodiversiteit en mensenrechten.
Portfolio
Landen verdeling per 31-03-2025
Land
% of NAV
Verenigde Staten van Amerika
40,5
Verenigd Koninkrijk
16,9
Zwitserland
10,8
Japan
5,6
Canada
5,4
Australië
3,4
Taiwan
2,8
Denemarken
2,8
Frankrijk
2,1
Overig
9,8
Sector verdeling per 31-03-2025
Sector
% of NAV
Basisindustrie
40,4
Technologie
23,8
Nutsbedrijven
20,4
Basis goederen
12,2
Gezondheidszorg
3,0
Consument cyclish
0,2
Grootste belangen per 31-03-2025
Bedrijfsnaam
% of NAV
Severn Trent
4,2
Boralex Inc-A
3,4
Brambles
3,3
Mettler-Toledo International
3,0
United Utilities Group Plc
2,9
Lees meer over het fonds
Blijf op de hoogte van het fonds door onze case studies. interviews, artikelen en columns.
Stephan is een doorgewinterde beleggingsprofessional met meer dan 25 jaar ervaring. Hij begon in 2014 bij ASN Impact Investor en was (senior) fondsmanager van het ASN Groenprojectenfonds en de SRI fondsen voordat hij Hoofd Portfoliomanagement werd. Eerder werkte Stephan bij ABN AMRO Asset Management, Fortis Investments en BNP Paribas Investment Partners.
Milan Schut
Fondsmanager SRI fondsen
Milan Schut is de fondsmanager van de SRI fondsen en strategieën bij ASN Impact Investors. Hiervoor deed hij als analist bij de strategieën ook uitgebreide ervaring op met het selecteren van duurzame bedrijven voor het beleggingsuniversum van ASN Impact Investors en het verzamelen en interpreteren van duurzaamheidsdata. Milan studeerde Economie in Rotterdam en werkt sinds 2017 in de financiële sector, onder andere bij EY als adviseur financieel risico en bij MSF Asset Management als portefeuillemanager.
Mariëtta Smid
Senior Manager Duurzaamheid
Mariëtta is bij ASN Impact Investors verantwoordelijk voor het formuleren en bewaken van het duurzaamheidsbeleid. Al vanaf 2003 is ze betrokken bij de ASN-fondsen, destijds werd ze bij SNS Asset Management aangenomen als ESG-analist. De bedrijfseconoom werkte daarvoor als vermogensbeheerder en adviseur bij onder meer bij Friesland Bank, Fortis Bank en Van Lanschot Bankiers.
Duurzame beleggingsdoelstelling – Artikel 9