Het ASN Milieu & Waterfonds is een sectorfonds. Dit beleggingsfonds belegt wereldwijd in aandelen van veelbelovende, beursgenoteerde ondernemingen die zich richten op de ontwikkeling, productie en verkoop van technologieën en systemen die milieuproblemen helpen oplossen.
Duurzame beleggingsdoelstelling – Artikel 9
Dit beleggingsfonds richt zich specifiek op het behalen van duurzame beleggingsdoelstellingen, daarom rapporteert het fonds onder artikel 9 van de SFDR. Duurzaamheid is dan ook een verbindend en verplicht onderdeel van het beleggingsproces. Lees meer
Het beleggingsbeleid van het fonds richt zich op technologieën en oplossingen in: 'waterinfrastructuur en -technologie', 'duurzame energie en mobiliteit', 'circulaire economie' en 'duurzame voeding en landbouw'. De veelal jonge ondernemingen in het fonds investeren hun winst meestal in de ontwikkeling van nieuwe technologieën en keren hierdoor geen dividend uit. Het fonds biedt kans op een hoog rendement door koersstijging, tegen een hoog risico.
De twee duurzame doelstellingen
Klimaat
Het verminderen van de uitstoot van CO2 per jaar in lijn met de overeenkomst van Parijs
Biodiversiteit
Het verminderen van de negatieve impact op biodiversiteit per geïnvesteerde euro.
Om een duurzame wereld te realiseren, moeten we nú keuzes maken. Voor het ASN Milieu & Waterfonds kiest de fondsmanager vernieuwende ondernemingen die bijdragen aan een schoner milieu en een beter klimaat. De fondsmanager analyseert ook of de bedrijven verantwoord omgaan met mens, dier en natuur.
Duurzame Impact
Klimaat
Voor het bepalen van de impact op het klimaat in de afgelopen periode kijken we naar de uitstoot van CO2 en de vermeden CO2-uitstoot van de bedrijven waarin het fonds belegt.
Sinds 2022 sturen we ook op de vorderingen die bedrijven maken om de klimaatdoelen van ‘Parijs’ te halen. Met de MSCI Implied Temperature Rise (ITR)-methodologie kunnen we daarbij vooruitkijken. De MSCI ITR-methode is een toekomstgerichte metriek, uitgedrukt in graden Celsius, die is ontworpen om de temperatuurafstemming van beleggingen, portefeuilles en fondsen weer te geven op de mondiale temperatuur doelstellingen.
MSCI ITR per jaar
Waarde periode 2022
Waarde periode 2023
Verschil
MSCI ITR (in graden Celcius)
2,22
2,07
-6,8%
MSCI ITR per kwartaal
Kwartaal 1 2023
Kwartaal 2 2023
Kwartaal 3 2023
Kwartaal 4 2023
MSCI ITR (in graden Celcius)
2,07
2,09
2,06
2,07
Biodiversiteit
De BFFI-methode meet de biodiversiteitsvoetafdruk in ha per geïnvesteerde euro, gebaseerd op de levenscyclusbeoordelingen (LCA). Een LCA berekent het milieueffect van producten en diensten over hun gehele levenscyclus. Dit resulteert in een verwacht negatief of positief effect op de biodiversiteit (in ha) per geïnvesteerde euro per jaar ((ha/€)/jr).
Biodiversiteitscijfers per kwartaal
Kwartaal 1 2023
Kwartaal 2 2023
Kwartaal 3 2023
Kwartaal 4 2023
Biodiversiteit footprint (in pdf.ha.jaar per miljoen euro geïnvesteerd)
Nettorendement na aftrek van de kosten van het fonds t/m 31 december 2024*
Dit jaar
12 maanden
3 jaar**
5 jaar**
10 jaar**
Vanaf de start*
Fonds
2,69%
2,69%
-2,60%
7,39%
8,53%
3,52%
*Op basis van de Netto Intrinsieke waarde (NAV).
** De gemiddelde nettorendementen per jaar (berekend per 31 december 2024) zijn na aftrek van de kosten van het fonds.
Rendementsontwikkeling (groei per €100)
Maandbericht ASN Milieu & Waterfonds
Toelichting resultaat
In december behaalde het ASN Milieu & Waterfonds een rendement van -3,14%.
De wereldwijde aandelenbeurzen eindigden het sterke jaar 2024 zwak toen de koersen in december scherp daalden. Halverwege de maand kondigde de Amerikaanse centrale bank, de Fed, aan dat zij slechts twee renteverlagingen gaat doorvoeren in 2025 en niet vier, zoals eerder was voorspeld. Dit temperde de hoop dat leningen voor bedrijven in 2025 veel goedkoper zouden worden. Wereldwijd stegen de obligatierentes in reactie op de gewijzigde renteverwachtingen. Beleggers, die eerder juist positiever werden over een breder scala aan aandelen, concentreerden zich weer op de Amerikaanse megacaps.
Terwijl de Chinese regering de economie bleef stimuleren, daalden de Chinese aandelenmarkten toen de productiecijfers zwakker bleken dan verwacht. Andere oorzaken van de daling waren zorgen over een mogelijke opleving van de handelsspanningen tussen de VS en China en het strengere Fed-beleid. Europese aandelen presteerden minder goed dan Amerikaanse, doordat de Europese aandelenmarkt wisselvallig bleef na het uiteenvallen van de regeringscoalities van Frankrijk en Duitsland.
Invloed van de selectie op het rendement
Het Taiwanese cloud IT-bedrijf Delta Electronics leverde in december de grootste bijdrage aan het fondsrendement. Het aandeel kon meeliften op de bredere AI hype; het profiteerde ervan dat AI-bedrijven investeren in de energie-efficiënte datacenteractiviteiten van Delta Electronics. Het aandeel van het Amerikaanse waterbedrijf Core & Main steeg sterk na een verandering in de winst waarbij enkele zorgen over de prijs en duurzaamheid van de brutomarge werden weggenomen. De koers van Monolithic Power Systems steeg na de daling in november doordat beleggers positiever werden over de positie van het Amerikaanse bedrijf als leverancier van AI-energiebeheer.
De grootste daler was het Amerikaanse Cintas, dat een scala aan diensten en producten, veelal van gerecycled materiaal, levert aan bedrijven. De koers was eerder in het jaar gestegen na sterke bedrijfsresultaten. Beleggers reageerden echter teleurgesteld toen het management de opbrengstverwachting verlaagde. De aandelenkoers van het Amerikaanse hernieuwbare-energiebedrijf Ormat Technologies kwam onder druk te staan toen een aandeelhouder een groot pakket aandelen verkocht tegen een lagere prijs dan de aandelenkoers. De koers van het Amerikaanse waterbedrijf Advanced Drainage Systems daalde samen met die van Amerikaanse bouwbedrijven door zorgen over de impact van de hoge hypotheekrente op de vraag.
Wijzigingen in de portefeuille
We kochten aandelen in KLA. KLA is een belangrijke Amerikaanse halfgeleiderproducent en het aandeel was aantrekkelijk geprijsd. We verkochten de aandelen van de Deense windmolenbouwer Vestas Wind Systems. Vestas presteerde dit jaar slecht doordat de marge daalde. Dat kwam doordat de arbeidskosten harder stegen dan de inflatie. Bovendien kreeg Vestas minder orders voor windprojecten op land dan verwacht, waardoor de groeiverwachtingen daalden.
Uitgelicht: American Water Works
American Water Works is het grootste beursgenoteerde waterbedrijf in de VS. Het is gevestigd in New Jersey. Tot de beursgang in 2008 was American Water een dochteronderneming van het Duitse elektriciteitsbedrijf RWE Group. American Water levert water en aan water gerelateerde diensten in 47 staten in de VS en in Ontario, Canada. Het watersysteem in de VS is sterk gefragmenteerd over meer dan 50.000 individuele bedrijven. Het World Economic Forum schat dat 44 miljoen mensen in de Verenigde Staten een ontoereikende watertoevoer hebben. Waterschaarste is een wereldwijd probleem, maar de uitdagingen zijn per regio uniek: elke regio of gemeenschap heeft te maken met andere problemen op het gebied van toegang, kwaliteit en betrouwbaarheid van water.
American Water is een groot, goed geleid bedrijf, met een goede uitvoering en het vermogen om kapitaal in te zetten voor nodige verbeteringen aan de waterinfrastructuur. Het streeft naar een stabiele winstgroei door middel van een gezond investeringsbudget en door efficiënt te werken en kosten te besparen. Daarbij wordt het geholpen door ondersteunende overheidsregels. American Water heeft actief kleinere waterbedrijven overgenomen en samengevoegd. Dat levert synergieën op en maakt groei van zowel het bedrijf als het dividend mogelijk. Waarschijnlijk gaat de samenvoeging van gemeentelijke drinkwaterbedrijven verder gezien de hoge kosten van kleinere uitvoerders voor het onderhoud en de verbetering van de verouderde waterinfrastructuur.
Visie en vooruitzichten
We verwachten dat de economische wisselvalligheid aanhoudt in 2025 als de nieuwe Amerikaanse regering aantreedt, terwijl Europa en China blijven worstelen met hun eigen economische en politieke uitdagingen. We gaan 2025 gematigd optimistisch in. We denken dat de aandelenkoersen na twee jaar van aanzienlijke winsten opnieuw zullen stijgen. Als beleggers zich weer op de bredere markt richten, kan dat kansen bieden aan actieve beleggers. Volgens ons ontstaan er aantrekkelijke kansen voor individuele bedrijven. Economische cijfers zouden een positieve winstgroei moeten ondersteunen en, zonder een herwaardering, moeten leiden tot positieve aandelenrendementen.
Wij denken dat er op de langere termijn kansen blijven bestaan in een breed scala aan duurzame oplossingen. Het verwachte groeibeleid van de regering-Trump zal waarschijnlijk op korte termijn het risico op een recessie verminderen, het vertrouwen verbeteren en leiden tot een focus van beleggers op de bredere aandelenmarkten. De historische houding van Trump tegenover milieu- en klimaatbeleid veroorzaakt echter wat tegenwind voor de milieumarkten. Ook zorgen over de inflatie kunnen beleggers afhouden van de rentegevoelige milieubedrijven.
Er zijn ook positieve ontwikkelingen. Zo zijn de buitengewone uitgaven en betere rendementen van de Britse waterbedrijven in de volgende reguleringsperiode tot 2030 bevestigd. Daarnaast blijven thema’s als energie-efficiëntie, uitbreiding van elektriciteitsnetwerken en kunstmatige intelligentie gunstig voor diverse bedrijven in de portefeuille. We blijven focussen op bedrijven van hoge kwaliteit met een veerkrachtig bedrijfsprofiel, sterke inflatiebestendigheid en bovengemiddelde winstgroei, ondersteund door de krachten die op langere termijn de milieumarkten stuwen.
Universum
Wilt u weten welke ondernemingen en overheden zijn toegelaten tot het beleggingsuniversum van dit fonds? Bekijk hier het universum.
Deze bedrijven zijn goedgekeurd voor het beleggingsuniversum
Georg Fischer
Georg Fischer AG is een Zwitsers bedrijf en zit al sinds 2009 in ons universum. Het bedrijf pakt verschillende milieuproblemen aan in haar drie divisies: GF Piping systems, GF Automotive en GF Machining Solutions. Georg Fischer maakt vooral pijpsystemen en componenten van systemen die vloeistoffen vervoeren of bevatten. Ze bedienen klanten in de nutssector, de automobielsector, de lucht- en ruimtevaart, de water- en gassector en andere industriële markten.
Qua duurzaamheid scoort het bedrijf goed. Hoogtepunten zijn de transparantie van het bedrijf, de betrokkenheid bij alle grote initiatieven, de duurzaamheidsdoelstellingen voor 2025 en de zichtbare verbetering van het beleid in de afgelopen vier jaar.
Befesa SA
Befesa SA levert innovatieve duurzame diensten voor het recyclen van staalstof en aluminiumresten. Het bedrijf opereert in o.a. Spanje, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, België en Nederland. Befesa’s missie is milieudiensten en duurzame oplossingen te leveren en gevaarlijke restanten van de staal- en aluminiumindustrie te beheren en recyclen. De fundamentele arbeidsrechten (Non-discriminatie, kinderarbeid, dwangarbeid en vrijheid van vereniging) worden behandeld in de gedragsregels.
Boralex
Boralex is een Canadese energieproducent. Het bedrijf focust zich op de ontwikkeling, bouw en exploitaitie van krachtcentrales voor hernieuwbare energie in Canada, Frankrijk en de Verenigde Staten. Er zijn drie soorten hernieuwbare energieën waar Boralex actief produceert: windenergie, zonne-energie en waterkracht.
Boralex heeft een milieumissie met doelen en actieplannen op milieugebied. De activiteiten van Boralex voldoen aan de duurzaamheidscriteria van ASN Beleggingsfondsen. Er zijn geen ernstige misstanden bekend bij de bedrijfsvoering en de toeleveranciers.
Monolithic
Het Amerikaanse technologie bedrijf Monolithic Power Systems is gespecialiseerd in het ontwerpen, ontwikkelen van stroomoplossingen voor verschillende eindmarkten. Het bedrijf ontwikkelt elektronische componenten die energie verdeelt in onder meer telefoons, auto’s, printers, computers en elektrische fietsen. Het bedrijft ontwerpt schakelaars, omvormers, verlichting, sensoren en besturings- geïntegreerde schakelingen.
Het ASN Beleggings universum heeft minder Amerikaanse bedrijven dan de benchmark dit komt omdat de arbeidsomstandigheden in de VS vaker niet voldoen aan onze duurzaamheidseisen, vooral op het gebied van vakbondsvrijheid. Monolithic voldoet aan onze mensenrechten criteria en zit daarom sinds 2021 in ons universum.
Tomra Systems
Grote kans dat je de machines van het Noorse Tomra Systems bent tegen gekomen in de supermarkt. Het Noorse Tomra Systems (Tomra) biedt sorteer- en recyclingoplossingen. Het maakt sinds 1972 machines voor het innemen van statiegeldflessen. Ook maakt het sorteermachines voor allerlei industrieën. Wereldwijd verwerken Tomra-machines jaarlijks 40 miljard drankverpakkingen.
Tomra zit al sinds 1996 in ons universum. Het bedrijf heeft een goed beleid op het gebied van natuur, biodiversiteit en mensenrechten.
Portfolio
per 31-12-2024
Landen verdeling
Land
% of NAV
Verenigde Staten van Amerika
38,2
Verenigd Koninkrijk
16,6
Zwitserland
11,1
Japan
6,0
Canada
5,2
Taiwan
3,2
Australië
3,1
Nederland
2,9
Denemarken
2,9
Overig
10,8
Sector verdeling
Sector
% of NAV
Basisindustrie
42,8
Technologie
21,3
Nutsbedrijven
19,9
Basis goederen
12,6
Gezondheidszorg
2,9
Consument cyclish
0,5
Grootste belangen
Bedrijfsnaam
% of NAV
Severn Trent
3,7
American Water Works CO Inc
3,3
Boralex Inc-A
3,1
Delta Electronics Inc
3,1
Brambles
3,1
Lees meer over het fonds
Blijf op de hoogte van het fonds door onze case studies. interviews, artikelen en columns.
Stephan is een doorgewinterde beleggingsprofessional met meer dan 25 jaar ervaring. Hij begon in 2014 bij ASN Impact Investor en was (senior) fondsmanager van het ASN Groenprojectenfonds en de SRI fondsen voordat hij Hoofd Portfoliomanagement werd. Eerder werkte Stephan bij ABN AMRO Asset Management, Fortis Investments en BNP Paribas Investment Partners.
Milan Schut
Fondsmanager SRI fondsen
Milan Schut is de fondsmanager van de SRI fondsen en strategieën bij ASN Impact Investors. Hiervoor deed hij als analist bij de strategieën ook uitgebreide ervaring op met het selecteren van duurzame bedrijven voor het beleggingsuniversum van ASN Impact Investors en het verzamelen en interpreteren van duurzaamheidsdata. Milan studeerde Economie in Rotterdam en werkt sinds 2017 in de financiële sector, onder andere bij EY als adviseur financieel risico en bij MSF Asset Management als portefeuillemanager.
Mariëtta Smid
Senior Manager Duurzaamheid
Mariëtta is bij ASN Impact Investors verantwoordelijk voor het formuleren en bewaken van het duurzaamheidsbeleid. Al vanaf 2003 is ze betrokken bij de ASN-fondsen, destijds werd ze bij SNS Asset Management aangenomen als ESG-analist. De bedrijfseconoom werkte daarvoor als vermogensbeheerder en adviseur bij onder meer bij Friesland Bank, Fortis Bank en Van Lanschot Bankiers.
Duurzame beleggingsdoelstelling – Artikel 9