Belegt in circa 30 duurzame kleine en middelgrote Europese bedrijven
Het ASN Duurzaam Small & Midcapfonds belegt in kleine tot middelgrote Europese ondernemingen die voldoen aan onze strikte duurzaamheidscriteria. Het beleggingsuniversum bestaat uit circa 120 Europese small- en midcapondernemingen, waaruit we er ongeveer dertig selecteren voor de fondsportefeuille.
Duurzame beleggingsdoelstelling – Artikel 9
Dit beleggingsfonds richt zich specifiek op het behalen van duurzame beleggingsdoelstellingen, daarom rapporteert het fonds onder artikel 9 van de SFDR. Duurzaamheid is dan ook een verbindend en verplicht onderdeel van het beleggingsproces. Lees meer
Het fonds belegt voor de langere termijn: we streven ernaar de ondernemingen minstens drie jaar in portefeuille te houden. Het fonds biedt kans op een redelijk hoog rendement, maar daar staat een hoog risico tegenover.
De twee duurzame doelstellingen
Klimaat
Het verminderen van de uitstoot van CO2 per jaar in lijn met de overeenkomst van Parijs
Biodiversiteit
Het verminderen van de negatieve impact op biodiversiteit per geïnvesteerde euro.
Voor het fonds selecteren we kleine tot middelgrote, Europese beursgenoteerde ondernemingen. Kleinere ondernemingen hebben vaak onvoldoende beleid op het gebied van mensenrechten en/of klimaat. Dat wil niet zeggen dat ze minder duurzaam zijn. Vaak ontbreekt het aan middelen om uitgebreid beleid in te voeren. In gesprekken met het management stimuleren we verbeteringen. Hoe groter de onderneming, hoe strenger onze eisen aan het beleid.
Duurzame impact
Klimaat
Voor het bepalen van de impact op het klimaat in de afgelopen periode kijken we naar de uitstoot van CO2 en de vermeden CO2-uitstoot van de bedrijven waarin het fonds belegt.
Sinds 2022 sturen we ook op de vorderingen die bedrijven maken om de klimaatdoelen van ‘Parijs’ te halen. Met de MSCI Implied Temperature Rise (ITR)-methodologie kunnen we daarbij vooruitkijken. De MSCI ITR-methode is een toekomstgerichte metriek, uitgedrukt in graden Celsius, die is ontworpen om de temperatuurafstemming van beleggingen, portefeuilles en fondsen weer te geven op de mondiale temperatuur doelstellingen.
MSCI ITR per jaar
Waarde periode 2022
Waarde periode 2023
Verschil
MSCI ITR (in graden Celcius)
2,35
2,23
-5,1%
MSCI ITR per kwartaal
Kwartaal 2 2023
Kwartaal 3 2023
Kwartaal 4 2023
Kwartaal 1 2024
MSCI ITR (in graden Celcius)
2,25
2,25
2,23
2,67
Biodiversiteit
De BFFI-methode meet de biodiversiteitsvoetafdruk in ha per geïnvesteerde euro, gebaseerd op de levenscyclusbeoordelingen (LCA). Een LCA berekent het milieueffect van producten en diensten over hun gehele levenscyclus. Dit resulteert in een verwacht negatief of positief effect op de biodiversiteit (in ha) per geïnvesteerde euro per jaar ((ha/€)/jr).
Biodiversiteit footprint in ha verlies per miljoen euro geïnvesteerd per kwartaal
Kwartaal 1 2023
Kwartaal 2 2023
Kwartaal 3 2023
Kwartaal 4 2023
31,03
34,04
35,76
28,93
Impact op biodiversiteit in m2 verlies per euro belegd per kwartaal
Nettorendement na aftrek van de kosten van het fonds t/m 30 november 2024
Dit jaar
12 maanden
3 jaar*
5 jaar*
10 jaar*
Vanaf de start*
Fonds
-10,29%
-2,49%
-6,69%
1,84%
5,47%
4,52%
* De gemiddelde nettorendementen per jaar (berekend per 30 november 2024) zijn na aftrek van de kosten van het fonds.
Rendementsontwikkeling (groei per €100)
Maandbericht ASN Small & Midcapfonds
Toelichting resultaat
Het fondsrendement bedroeg in november -3,87%.
Kenmerkend voor het fonds is dat de selectie van bedrijven voor de portefeuille de grootste bijdrage aan het rendement levert. Het negatieve resultaat werd in november vooral veroorzaakt door de selectie van bedrijven en minder door de verdeling van de portefeuille over de verschillende sectoren. Bedrijven moesten hun winstverwachtingen negatief aanpassen en de koers-winstverhoudingen van de bedrijven waren minder gunstig. De sector consumentengoederen presteerde het beste, de sector industrie het slechtste. Per land leverden de beleggingen in Zweden, Denemarken en Spanje de beste bijdrage aan het fondsrendement en de beleggingen in Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk de slechtste.
Invloed selectie op het rendement
De aandelen waarvan de koers het meest steeg waren Premier Foods (+6%), SThree (+4%) en RS Group (+6%). Premier Foods rapporteerde goede cijfers over het derde kwartaal. Het bedrijf blijft marktaandeel winnen in het Verenigd Koninkrijk. Ook groeit het hard in zijn internationale markten. De recente acquisities doen het uitstekend. Premier Foods blijft zoeken naar nieuwe merken die zijn marktposities verder kunnen versterken.
De bedrijven met de meest negatieve bijdrage aan het rendement van de portefeuille waren JCDecaux (-19%), Suss MicroTec (-11%) en Basic-Fit (-6%).
Wijzigingen in de portefeuille
We kochten aandelen van Alimak en Lectra aan voor de portefeuille. Het Franse Lectra levert stofsnijmachines voor de mode-, automobiel- en meubel- scetor. Deze sectoren hebben het lastig gehad de afgelopen periode, maar wij zien de eerste tekenen van herstel. Lectra heeft zich de afgelopen jaren ook ontwikkeld als softwareleverancier. Dat is positief voor de groei en marges van het bedrijf. Het kan, in combinatie met hernieuwde groei, positief zijn voor de koers in de komende jaren.
Alimak is een Zweedse leverancier van liftsystemen voor industriële klanten en de bouw. Nieuw management heeft de onderneming veel beter georganiseerd. De eindmarkten hadden het echter lastig, wat de groei heeft tegengehouden. Wij verwachten dat de omzet de komende jaren groeit en de winstgevendheid verder verbetert.
Uitgelicht: overwinning Trump zet druk op Europese aandelen
De overwinning van Donald Trump betekent waarschijnlijk dat er een sterkere focus komt op de Amerikaanse economie. De koersen van Amerikaanse aandelen stegen in november dan ook sterk. De koersen van Europese aandelen daalden door zorgen over de negatieve gevolgen van het Amerikaanse handelsbeleid en winstwaarschuwingen in de autosector en de sector consumentengoederen. Beide sectoren leden ook onder zwakke consumentenbestedingen in China en in Europa. De inflatie blijft binnen de perken. Toch verwachten beleggers dat de zwakke vraag in Frankrijk en Duitsland ertoe zal leiden dat de Europese Centrale Bank de rente verder zal verlagen.
Visie en vooruitzichten
Wij zijn ervan overtuigd dat de koers van een aandeel op de lange termijn de winstontwikkeling en kasstromen bij een bedrijf weerspiegelt. Dat betekent dat het rendement op een aandeel afhankelijk is van twee factoren: de prestaties van het bedrijf en de prijs die beleggers willen betalen voor een aandeel. Al enige tijd zijn beleggers bereid veel meer te betalen voor grote Amerikaanse ondernemingen dan voor kleine Europese bedrijven. Wij vinden dat de aandelen van kleine Europese bedrijven interessant gewaardeerd zijn, wat kansen biedt voor de toekomst. Volgens ons is de tegenwind van koersdalingen daarom beperkt voor beleggers met een langere beleggingshorizon.
Universum
Wilt u weten welke ondernemingen en overheden zijn toegelaten tot het beleggingsuniversum van dit fonds? Bekijk hier het universum.
Deze bedrijven zijn goedgekeurd voor het beleggingsuniversum
Coats
De Britse garen- & wol fabrikant Coats Group plc maakt bij productie gebruik van gerecyclede materialen. De productenportfolio omvat industriële garens en naaigarens voor de kleding- en schoen industrie, evenals ritsen en sluitingen.
Coats is scherp op verspilling van water en heeft een goed dierenwelzijnsbeleid en is daarom toegevoegd aan ons universum.
Basic-Fit
Basic-Fit N.V. zit al sinds 2018 in ons universum. Het Nederlandse bedrijf bestaat uit verschillende sportschoolketens in Frankrijk, België, Luxemburg, Nederland en Spanje.
Basic-Fit streeft ernaar om zijn milieubelasting zoveel mogelijk te beperken. Het wilt in 2030 CO2 neutraal zijn.
Signify N.V.
In 2015 kreeg de lichtdivisie van Philips een zelfstandige notering aan Euronext Amsterdam. Signify N.V. biedt intelligente verlichting systemen, die zorgen voor een unieke belevenis in huis, gebouwen en in openbare ruimtes. Een groot deel van de omzet komt uit de verkoop van ledverlichting. In 2019 startte Signify in de zakelijke markt met een lease-programma voor lampen. Dit moet resulteren in lagere kosten en betere recyclebaarheid van de lampen.
Signify is sinds 2020 goedgekeurd door de duurzaamheidsexperts. wil het gebruik van plastic verpakking uitfaseren en heeft gezonde arbeidsomstandigheden voor werknemers.
Portfolio
per 31-10-2024
Landen verdeling
Land
% van de portefeuile
Verenigd Koninkrijk
31,0
Duitsland
18,6
België
14,9
Nederland
12,4
Frankrijk
6,5
Zwitserland
4,1
Zweden
3,6
Finland
3,5
Italië
3,4
Overig
2,0
Sector verdeling
Sector
% van de portefeuile
Basisindustrie
40,7
Consument cyclisch
16,9
Vastgoed
11,2
Basisgoederen
11,1
Communicatie
6,6
Technologie
5,2
Consument defensief
4,8
Gezondhiedszorg
3,4
Grootste belangen
Bedrijfsnaam
% van de portefeuile
Washtec
4,8
Jost Werke Ag
4,7
Basic-Fit Nv
4,6
Premier Foods Plc
4,6
Azelis Group Nv
4,3
Lees meer over het fonds
Blijf op de hoogte van het fonds door onze case studies. interviews, artikelen en columns.
Milan Schut is de fondsmanager van de SRI fondsen en strategieën bij ASN Impact Investors. Hiervoor deed hij als analist bij de strategieën ook uitgebreide ervaring op met het selecteren van duurzame bedrijven voor het beleggingsuniversum van ASN Impact Investors en het verzamelen en interpreteren van duurzaamheidsdata. Milan studeerde Economie in Rotterdam en werkt sinds 2017 in de financiële sector, onder andere bij EY als adviseur financieel risico en bij MSF Asset Management als portefeuillemanager.
Stephan Langen
Hoofd portfoliomanagement
Stephan is een doorgewinterde beleggingsprofessional met meer dan 25 jaar ervaring. Hij begon in 2014 bij ASN Impact Investor en was (senior) fondsmanager van het ASN Groenprojectenfonds en de SRI fondsen voordat hij Hoofd Portfoliomanagement werd. Eerder werkte Stephan bij ABN AMRO Asset Management, Fortis Investments en BNP Paribas Investment Partners.
Mariëtta Smid
Senior Manager Duurzaamheid
Mariëtta is bij ASN Impact Investors verantwoordelijk voor het formuleren en bewaken van het duurzaamheidsbeleid. Al vanaf 2003 is ze betrokken bij de ASN-fondsen, destijds werd ze bij SNS Asset Management aangenomen als ESG-analist. De bedrijfseconoom werkte daarvoor als vermogensbeheerder en adviseur bij onder meer bij Friesland Bank, Fortis Bank en Van Lanschot Bankiers.
Duurzame beleggingsdoelstelling – Artikel 9