Belegt wereldwijd in aandelen van beursgenoteerde duurzame koplopers
Het ASN Duurzaam Aandelenfonds belegt wereldwijd in aandelen van beursgenoteerde ondernemingen die voldoen aan aan onze strikte duurzaamheidscriteria. Het fonds is opgericht in 1993. Inmiddels is het ASN Duurzaam Aandelenfonds het grootste duurzame aandelenfonds van Nederland.
We toetsen ondernemingen op verschillende duurzaamheidsaspecten: mensenrechten (waaronder werknemersrechten), milieu en klimaat, dierenwelzijn, transparantie en maatschappelijke betrokkenheid. Ook wordt gestuurd op de klimaatprestaties van de ondernemingen waarin het fonds belegt. Ondernemingen in de portefeuille worden minstens eenmaal per vier jaar opnieuw getoetst. Door de expliciete beleggingskeuzes kan het rendement van het fonds afwijken van dat van soortgelijke, niet-duurzame fondsen.
De twee duurzame doelstellingen
Klimaat
Het verminderen van de uitstoot van CO2 per jaar in lijn met de overeenkomst van Parijs
Biodiversiteit
Het verminderen van de negatieve impact op biodiversiteit per geïnvesteerde euro.
Duurzame beleggingsdoelstelling – Artikel 9
Dit beleggingsfonds richt zich specifiek op het behalen van duurzame beleggingsdoelstellingen, daarom rapporteert het fonds onder artikel 9 van de SFDR. Duurzaamheid is dan ook een verbindend en verplicht onderdeel van het beleggingsproces. Lees meer
Wij vinden het belangrijk dat ondernemingen hun duurzaamheidsbeleid ook laten gelden voor de bedrijven waar zij zelf zaken mee doen. Zo verspreidt maatschappelijk verantwoord ondernemen zich als een inktvlek over de wereld. Bovendien stimuleren wij de duurzame vooruitgang van ondernemingen via onze stem op hun aandeelhoudersvergaderingen. Zo heeft u via uw belegging in het ASN Duurzaam Aandelenfonds invloed op de wereld.
Duurzame Impact ASN Duurzame Aandelenfonds
Duurzaamheidscijfers per jaar
Duurzaamheidsindicator
Waarde periode 2019
Waarde periode 2020
Waarde periode 2021
Waarde periode 2022
Waarde periode 2023
MSCI ITR (in graden Celcius)
N/B
N/B
N/B
1,81
1,60
Biodiversiteit footprint (in pdf.ha.jaar per miljoen euro geïnvesteerd)
22,45
26,01
18,34
16,21
9,61
Voor zowel de biodiversiteit footprint is 2019 het basisjaar. Voor de periodes 2020 en 2021 was de SFDR nog niet van toepassing
Wat is MSCI ITR
Om de geïmpliceerde temperatuurstijging van het Fonds te meten, heeft het Fonds gebruikgemaakt van de MSCI ITR-methode (voor sturing richting de op de Overeenkomst van Parijs afgestemde doelstelling). De MSCI ITR-methode is een intuïtieve, toekomstgerichte metriek, uitgedrukt in graden Celsius, die is ontworpen om de temperatuurafstemming van beleggingen, portefeuilles en fondsen weer te geven op de mondiale temperatuurdoelstellingen. Voor het Fonds was de MSCI-ITR methodologie voor de verslagperiode 2023 beschikbaar voor 100% van de beleggingen.
Welke rekenmethode wordt gebruikt voor de berekening van het biodiversiteit footprint
Het ASN Duurzaam Aandelenfonds heeft tot doel het verminderen van de negatieve impact op biodiversiteit per geïnvesteerde euro (ten opzichte van basisjaar 2019). De realisatie van deze doelstelling wordt gemeten op basis van de methode die het Partnership for Biodiversity Accounting Financials (PBAF) heeft ontwikkeld. Deze methode is nog in ontwikkeling. Ook zal de datakwaliteit in de komende jaren naar verwachting nog flink verbeteren. Voor de biodiversiteitsfootprint geldt: hoe lager de score, hoe beter
Hoe wordt het biodiversiteit footprint van het ASN Duurzaam Aandelenfonds berekend?
Het duurzame rendement betreft een relatief effect. We vergelijken de biodiversiteitsafname van de belegging in het aandelenfonds met dat van een soortgelijke gemiddelde belegging.
Wilt u weten welke ondernemingen en overheden zijn toegelaten tot het beleggingsuniversum van dit fonds? Bekijk hier het universum.
Deze bedrijven zijn goedgekeurd voor het beleggingsuniversum
Novo Nordisk
Novo Nordisk is een Deens farmaceutisch bedrijf, dat bekend staat om het ontwerpen, produceren en verkopen van een groot variëteit aan farmaceutische producten, zoals insulinepennen. Met een marktaandeel van bijna 50% op de mondiale insulinemarkt is Novo Nordisk de leidende leverancier van diabeteszorgproducten ter wereld.
Het bedrijf voldoet aan onze duurzaamheidscriteria. Novo Nordisk hanteert een fatsoenlijk beleid op alle ESG-onderwerpen en mensenrechten, vanwege het goede beleid zit Novo Nordisk al meer dan 20 jaar in ons universum.
Georg Fischer
Georg Fischer AG is een Zwitsers bedrijf en zit al sinds 2009 in ons universum. Het bedrijf pakt verschillende milieuproblemen aan in haar drie divisies: GF Piping systems, GF Automotive en GF Machining Solutions. Georg Fischer maakt vooral pijpsystemen en componenten van systemen die vloeistoffen vervoeren of bevatten. Ze bedienen klanten in de nutssector, de automobielsector, de lucht- en ruimtevaart, de water- en gassector en andere industriële markten.
Qua duurzaamheid scoort het bedrijf goed. Hoogtepunten zijn de transparantie van het bedrijf, de betrokkenheid bij alle grote initiatieven, de duurzaamheidsdoelstellingen voor 2025 en de zichtbare verbetering van het beleid in de afgelopen vier jaar.
Signify N.V.
In 2015 kreeg de lichtdivisie van Philips een zelfstandige notering aan Euronext Amsterdam. Signify N.V. biedt intelligente verlichting systemen, die zorgen voor een unieke belevenis in huis, gebouwen en in openbare ruimtes. Een groot deel van de omzet komt uit de verkoop van ledverlichting. In 2019 startte Signify in de zakelijke markt met een lease-programma voor lampen. Dit moet resulteren in lagere kosten en betere recyclebaarheid van de lampen.
Signify is sinds 2020 goedgekeurd door de duurzaamheidsexperts. wil het gebruik van plastic verpakking uitfaseren en heeft gezonde arbeidsomstandigheden voor werknemers.
Array Technologies
Array Technologies is een Amerikaanse producent van constructies, zoals tracker technologie, die de energieopbrengst van zonnepanelen optimaliseren door ze met de zon te laten meebewegen. Het bedrijf verkoopt zijn producten aan engineering- en bouwbedrijven en aan grote zonne-energieontwikkelaars en nutsbedrijven.
Array Technologies zit sinds februari 2023 in het universum. Het bedrijf heeft duidelijke doelstellingen op het gebied van klimaat en brengt hun invloed op het milieu in kaart. Ze hebben zich ook aangesloten bij de VN Global Compact en het verwijst naar de universele rechten van de mens in hun mensenrechtenbeleid.
Corporacion Acciona Energias Renovables SA
Corporacion Acciona Energías Renovables – handelsnaam Acciona Energía – is een Spaans bedrijf dat actief is in de hernieuwbareenergiesector. Acciona Energía is in 2023 toegevoegd aan het universum van het ASN Duurzaam Aandelenfonds, dit komt o.a. door de gedragscode, mensenrechtenbeleid, een regelmatige due dilligences voor haar ketenbeleid en het bedrijf draagt bij aan de wereldwijde transitie van fossiele naar hernieuwbare energie.
Het bouwt, bezit en beheert hernieuwbare- energieprojecten, waaronder windenergie op land, zonne-energie, waterkracht, thermische energie, biomassa en energieopslag.
Het fondsmanagement team
Stephan Langen
Hoofd portfoliomanagement
Stephan is een doorgewinterde beleggingsprofessional met meer dan 25 jaar ervaring. Hij begon in 2014 bij ASN Impact Investor en was (senior) fondsmanager van het ASN Groenprojectenfonds en de SRI fondsen voordat hij Hoofd Portfoliomanagement werd. Eerder werkte Stephan bij ABN AMRO Asset Management, Fortis Investments en BNP Paribas Investment Partners.
Milan Schut
Fondsmanager SRI fondsen
Milan Schut is de fondsmanager van de SRI fondsen en strategieën bij ASN Impact Investors. Hiervoor deed hij als analist bij de strategieën ook uitgebreide ervaring op met het selecteren van duurzame bedrijven voor het beleggingsuniversum van ASN Impact Investors en het verzamelen en interpreteren van duurzaamheidsdata. Milan studeerde Economie in Rotterdam en werkt sinds 2017 in de financiële sector, onder andere bij EY als adviseur financieel risico en bij MSF Asset Management als portefeuillemanager.
Mariëtta Smid
Senior Manager Duurzaamheid
Mariëtta is bij ASN Impact Investors verantwoordelijk voor het formuleren en bewaken van het duurzaamheidsbeleid. Al vanaf 2003 is ze betrokken bij de ASN-fondsen, destijds werd ze bij SNS Asset Management aangenomen als ESG-analist. De bedrijfseconoom werkte daarvoor als vermogensbeheerder en adviseur bij onder meer bij Friesland Bank, Fortis Bank en Van Lanschot Bankiers.
Lees meer over het fonds
Blijf op de hoogte van het fonds door onze case studies, interviews, artikelen, nieuwsberichten en columns.
Duurzame beleggingsdoelstelling –
Artikel 9